Alertă METEO cod galben! Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă până miercuri dimineaţa în 15 judeţe din țară. Potrivit meteorologilor, rafalele vor atinge viteze de 55-65 de kilometri pe oră.
Pe parcursul perioadei menționate, se vor înregistra creșteri ale vitezei vântului în regiunile Banat și Crișana, precum și în lanțurile montane ale Carpaților Occidentali și Carpaților Meridionali, cu viteze medii ale vântului de aproximativ 55-65 km/h. La altitudini mai mari de 1700 de metri, sunt așteptate rafale de vânt cu o intensitate cuprinsă între 80 și 100 km/h. Este important de menționat că vântul va avea fluctuații temporare și în Moldova, unde vitezele medii se vor situa în jurul valorii de 45…50 km/h. De asemenea, în partea nord-vestică a teritoriului, sunt anticipate averse însoțite de descărcări electrice, iar cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15-20 litri pe metru pătrat, conform informațiilor furnizate de ANM.
Potrivit specialiștilor, fenomenul El Nino a ajuns la maturitate în acest an, iar efectele sunt deja resimțite. Climatologul ANM, Roxana Bojariu, a declarat că acesta este motivul pentru care vom avea ”o nouă ordine climatică și se schimbă caracteristicile anotimpurilor”. Cum va fi vremea în această iarnă și ce ne așteaptă în lunile următoare.
Specialiștii ANM anunță că se schimbă anotimpurile! Potrivit informațiilor specialiștilor, temperatura apei, oceanelor și mărilor a atins recorduri fără precedent, iar acest lucru reprezintă un semnal de alarmă: „Aceste ploi cu cantitate foarte mare de precipitații au impact devastator, cantitatea mare de precipitații poate fi legată de aceste temperaturi mari la suprafața mărilor și oceanelor care determină evaporare intensificată. Rezultă așadar o cantitate sporită de vapori de apă care alimentează aceste efecte, așa cum e acum în Spania, Grecia, Turcia.”, a declarat Roxana Bojariu.
Fenomenul El Nino a ajuns la maturitate în acest an, iar efectele se resimt deja. Potrivit climatologului ANM, Roxana Bojariu, caracteristicile anotimpurilor se vor schimba și vom avea o nouă ordine climatică. Specialiștii anunță că iarna acestui an va fi una cu temperaturi ridicate, dar și cu episoade de iarnă severă.
„Vom avea o nouă ordine climatică. Se schimbă toate caracteristicile anotimpurilor și ale formei în care fenomenele atmosferice se manifestă. Probabil că până la sfârșitul anului am putea avea o ierarhie în care 2023 să doboare recordul lui 2016. Recordurile acestea se doboară și lună de lună, în unele cazuri chiar de la zi la zi, așa cum a fost în această vară. Vara 2023 este ca vară boreală cea mai caldă la nivel global, așa cum rezultă din înregistrări.
Avem de-a face cu temperaturile cele mai mari din ultimii 120.000 de ani apreciază experții, iar asta este o estimare bine fundamentată de comunitatea științifică. Este o probabilitate foarte mare ca 2024 să fie chiar mai călduros decât 2023, pentru că fenomenul El Nino va ajunge la maturitate, iar influența sa asupra temperaturii medii globale va fi mult mai mare.„, a mai declara Roxana Bojariu potrivit aceleiași surse menționate anterior.