Meteorologii ANM au actualizat ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de caniculă şi disconfort termic ridicat pentru ziua de marţi.
„Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în sud-est și local în sudul țării. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade”, a transmis ANM.
De asemenea, a fost emisă AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 9 august, ora 10:00 – 10 august, ora 10:00 de instabilitate atmosferică temporar accentuată.
„La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, mai ales dupăamiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse
torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp
sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp”, a transmis ANM.
Citeşte şi: Prognoza meteo 8 – 21 august 2022. Vremea se răcoreşte şi vin furtunile, apoi temperaturile cresc
De asemenea, a fost emisă avertizare COD PORTOCALIU pentru intervalul 9 august, ora 12:00 – 10 august, ora 10:00 de instabilitate atmosferică accentuată – ploi abundente.
„În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai
ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp.
Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină”, a transmis ANM.
Meteorologii au emis şi ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru 10 august, ora 10:00 – 11 august, ora 10:00 de instabilitate atmosferică temporar accentuată.
„În Oltenia, în nord-vestul Munteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate
atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale
vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși
25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.
În majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată”, potrivit ANM.
În cursul zilei de marți (9 august), disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezelă (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade. Cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă, către orele serii.
Din după-amiaza zilei de miercuri (10 august) instabilitatea atmosferică se va accentua și vor fi posibile averse însoțite de descărcări electrice, iar temperatura maximă va fi de aproximativ 29 de grade. Minimele termice vor fi de 17…20 de grade, a transmis ANM.