ANM, cod portocaliu. Valabil de la : 30-09-2024 ora 18:00 până la : 01-10-2024 ora 0:00
In zona : Județul Tulcea : Delta Dunarii, respectiv zona localităților: Sarichioi, Jurilovca, Valea Nucarilor, Murighiol, Chilia Veche, Mahmudia, Ceamurlia de Jos, Nufăru, Beștepe, Crișan, C.A. Rosetti, Maliuc, Pardina;
Zona de litoral a județului Tulcea, respectiv zona localităților: Jurilovca, Sulina, C.A. Rosetti, Sfântu Gheorghe;
Se vor semnala : temporar, intensificări puternice ale vântului cu viteze la rafală de 70…80 km/h.
ANM, cod galben valabil de la : 30-09-2024 ora 18:00 până la : 30-09-2024 ora 20:00
In zona : Județul Dolj;
Județul Mehedinţi;
Se vor semnala : Local, intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50…70 km/h.
Meteorologii au emis o atenţionare Cod galben de ploi şi intensificări ale vântului, valabilă până marţi dimineaţă, în Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei, în timp ce în zonele de munte, la altitudini de peste 1.700 de metri, în Carpaţii Orientali şi Meridionali, este Cod galben de ninsori şi vânt puternic. Un alt Cod galben, de vânt puternic, va intra în vigoare marţi, în Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei şi estul Munteniei. În Bucureşti, luni vremea va fi închisă şi rece, dar de marţi temperaturile vor creşte.
Apele Române: Dunărea atinge astăzi un maxim de 7.400 de metri cubi pe secundă şi va fi în scădere/ Aceste debite vor putea fi tranzitate în siguranţă pe sectorul românesc
Specialiştii de la Administraţia Apele Române afirmă că debitul Dunării ajunge, luni, la valoarea maximă de 7.400 de metri cubi pe secundă şi va fi în scădere. Aceste debite vor putea fi tranzitate în siguranţă pe sectorul românesc, arată aceştia, menţionând însă că monitorizarea continuă, întrucât linia de apărare împotriva inundaţiilor va fi supusă o perioadă îndelungată presiunii crescute a apelor fluviului.
Noi alerte COD GALBEN de la ANM. Ninsori și lapoviță la munte, ploi și vijelii în jumătate de țară
”Conform prognozei reactualizate la această oră de colegii de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Dunărea atinge astăzi un maxim de 7.400 mc/s şi va fi în scădere în perioada de timp imediat următoare. Aceste debite vor putea fi tranzitate în siguranţă pe sectorul românesc. Continuăm monitorizarea nivelurilor şi a debitelor Dunării întrucât durata de propagare a viiturii pe sectorul românesc va fi de cel puţin 7 zile. În tot acest timp, linia de apărare împotriva inundaţiilor va fi supusă o perioadă îndelungată presiunii crescute a apelor Dunării”, arată reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române.
De aceea, s-au realizat consolidări ale digurilor la Islaz-Moldoveni, în zona de confluenţă a Oltului cu Dunărea – Apele Române Olt, la Prundu, judeţul Giurgiu – Apele Române Argeş-Vedea; în zona localităţii Baital, pe braţul Borcea, judeţul Călăraşi – Apele Române Buzău-Ialomiţa, unde se continuă consolidarea digului.
”În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat la mai multe staţii hidrometrice precipitaţii de peste 50 l/mp, dar acestea nu au condus la depăşirea cotelor de apărare. n zona judeţului Galaţi, s-au înregistrat precipitaţii de peste 50 l/mp, în aval de zonele afectate, care nu au generat evenimente hidrologice neprevăzute”, menţionează specialiştii.