Alertă meteo. Meteorlogii anunţă două zile de furtuni, ploi torenţiale şi grindină în mai multe zone ale ţării. Meteorologii au emis joi două coduri galbene de ploi torenţiale însoţite de descărcări electrice, grindină şi vijelii pentru 13, respectiv 17 judeţe.
Potrivit ANM, joi, de la 12.00 la 21.00, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torenţiale, izolat grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului în Maramureş, Crişana, nord-vestul Transilvaniei, precum şi în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali. Judeţele vizate sunt Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Mureş, Covasna, Alba, Cluj, Bihor, Arad şi Hunedoara.
Climatologii strică vacanţele românilor: „Anul 2023 ar putea fi unul fără vară”
”În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp”, a transmis ANM.
Alertă meteo. De asemenea, de joi, de la ora 21.00, până vineri la ora 23.00, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crişana, Transilvania şi Maramureş, precum şi la munte.
”Aceasta se va manifesta prin descărcări electrice, averse torenţiale, izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, au transmis meteorologii.
Prognoza meteo lunară: revin ploile, ce zone sunt lovite de furtuni violente şi fenomene extreme
Potrivit acestora, în zilele următoare, vremea va fi instabilă mai ales în regiunile intracarpatice şi la munte.
Alerta meteo a fost emisă pentru judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin şi Hunedoara.
În zilele următoare, vremea va fi instabilă mai ales în regiunile intracarpatice şi la munte.
Prognoza vremii pe următoarele 4 săptămâni: prima lună de vară începe cu temperaturi mai mici decât normal
După o săptămână în care temperaturile vor fi mai coborâte decât cele normale pentru începutul verii, vremea devine obişnuită pentru această perioadă, iar precipitaţiile sunt normale pentru luna iunie, potrivit prognozei pe următoarele 4 săptămâni, transmise de Administraţia Natională de Meteorologie
5 – 12 iunie
Valorile termice vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice şi sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice, dar mai ales în zona Munţilor Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali, dar şi deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
12 – 19 iunie
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.
19 – 26 iunie
Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile nord-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
26 iunie – 3 iulie
Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.