S-au trimis mesaje Ro-Alert de vreme severă în Tulcea și alte zone din Delta Dunării. Oamenii sunt avertizați că este în vigoare un Cod portocaliu pentru ploi, vijelii și grindină.
Recent, s-au emis notificări Ro-Alert pentru a informa locuitorii din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Delta Dunării despre aceste condiții periculoase. De asemenea, anterior acestor mesaje, s-a emis o avertizare similară pentru aceleași localități.
Cod portocaliu – județe vizate: Constanța și Tulcea
Valabil de la : 17-04-2024 ora 17:00 până la : 17-04-2024 ora 18:00
Județul Constanța: Gârliciu, Saraiu, Vulturu;
Județul Tulcea: Topolog, Cerna, Casimcea, Slava Cercheză, Nalbant, Dăeni, Mihai Bravu, Izvoarele, Stejaru, Ciucurova, Dorobanțu, Horia;
Se vor semnala : vijelie puternică, cu rafale de 70…90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, local averse torențiale care vor acumula (peste) 20 l/mp.
Până la acest moment nu s-au înregistrat apeluri la 112.
Meteorologii afirmă că ploile vor continua, până joi seară, iar în sud-estul ţării vor fi averse, descărcări electrice şi, izolat, grindină şi vijelii. În 16 judeţe din Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, sud-estul Transilvaniei şi în Capitală, este în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cu averse torenţiale, descărcări electrice şi vânt puternic.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis o informare valabilă de miercuri, de la ora 10.00, până joi, la ora 20.00.
În acest interval, temporar va ploua, iar în jumătatea de sud-est a teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, izolat grindină şi vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi local de 15…20 l/mp şi izolat de 30…40 l/mp.
Vântul va avea local şi temporar intensificări cu viteze în general între 45 şi 55 km/h, miercuri cu precădere în sud-est, iar joi mai ales în sud. Pe crestele montane vor fi rafale de peste 70 km/h.
Vremea se va răci în toată ţara, iar la altitudini de peste 1.500 m vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
Totodată, meteorologii au emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată valabilă de miercuri, de la ora 10.00, până joi, la aceeaşi oră, în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, sud-estul Transilvaniei, mai exact în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Covasna, Vrancea, Galaţi, Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Constanţa, Tulcea, în anumite zone din judeţul Braşov şi în municipiul Bucureşti.
”În Muntenia, Dobrogea şi în sudul Moldovei, precum şi în sud-estul Transilvaniei, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări de scurtă durată ale vântului cu rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, averse torenţiale, descărcări electrice şi pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25…30 l/mp şi izolat de peste 45 l/mp”, a arătat ANM.
În zona Capitalei, de miercuri de la ora 10.00, până joi, la ora 9.00, vremea va deveni instabilă şi se va răci semnificativ. Vor fi înnorări, iar după orele amiezii perioade cu averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55…60 km/h), vijelii şi grindină. Până la sfârşitul intervalului, se vor acumula cantităţi de apă de 25…35 l/mp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea minimă va fi de 9…11 grade.
În cursul zilei de joi, valorile termice vor continua să scadă uşor. Cerul va avea înnorări şi vor fi condiţii de ploaie slabă, în primele ore ale zilei. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade.