ALERTĂ meteo la nivel global. Potrivit sursei citate, ploile musonice ar urma să se intensifice în lume, din cauza diminuării ghețarilor antarctici, spune studiul, publicat în Nature Geoscience.
Pe măsură ce gheața se topește, tot mai mult pământ iese la suprafață, fiind expus atmosferei și soarelui. Această evoluție ar putea duce la o reacție în lanț, al cărei efect final va fi modificarea modelelor eoliene.
Cercetătorii spun că astfel pot să apară vânturile musonice sezoniere, care aduc cu ele umiditatea oceanelor. Consecința va fi o intensificare dramatică a ploilor.
Gheţarii tind să aibă un răspuns mai rapid la schimbările climatice în comparaţie cu straturile de gheaţă din Groenlanda şi Antarctica. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că topierea masei gheţarilor s-a accelerat. Gheţarii au pierdut anual 227 de gigatone de gheaţă în perioada 2000-2004, dar aceasta a crescut până la o medie de 298 de gigatone după 2015.
Topirea a avut un impact semnificativ asupra nivelului mării care a crescut cu aproximativ 0,74 milimetri pe an, adică 21% din creşterea globală a nivelului mării observată în această perioadă. Gheţarii tind să aibă un răspuns mai rapid la schimbările climatice în comparaţie cu straturile de gheaţă din Groenlanda şi Antarctica.
Gheţari din Alaska, Islanda, Alpi, munţii Pamir şi Himalaya au fost printre cei mai afectaţi de topire, au descoperit cercetătorii. Gheţarii cu comunităţile în apropriere oferă o sursă importantă de apă, iar declinul acestora ar putea duce la deficienţe grave de apă în zona importante din lume.
Ultimele studii privind schimbările climatice arată că nivelul mării va creşte cu mai mult de un metru până în 2100.
Cel mai mare ghețar din lume nu mai există. Potrivit BBC, recunoscut sub denumirea de A-68, cel mai mare ghețar din lume, acoperea 6.000 de kilometri pătrați, un sfert din suprfața Țării Galilor, în momentul în care s-a rupt din calota Antarcticii, în 2017.
Citeşte şi: Descoperire uluitoare! De ce se topeşte, de fapt, atât de rapid „gheţarul Apocalipsei”