ALERTĂ METEO. Conform ANM, în intervalul 08 ianuarie, ora 10 – 09 ianuarie, ora 10, vor fi ninsori însemnate cantitativ în Banat, Crişana, Maramureş şi local în vestul şi nord-vestul Transilvaniei, şi se va depune strat de zăpadă în medie de 10…15 cm.
VORTEX POLAR. Vine iarna, când se anunţă ninsori abundente şi temperaturi siberiene în România
În Carpaţii Occidentali, în vestul Carpaţilor Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali va ninge abundent, iar stratul de zăpadă nou depus va fi local consistent.
Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h în sudul Banatului şi pe crestele Carpaţilor Meridionali unde va fi viscol.
PROGNOZA METEO. Ianuarie, luna extremelor: Ninsori, ger şi viscol după temperaturi de 20 de grade
În restul teritoriului se vor semnala precipitaţii mixte şi izolat se va produce polei, iar în prima parte a intervalului va mai ninge, cu precădere în dealurile sudice, anunţă ANM.
Alertă meteo şi pentru Bucureşti
Vremea va fi închisă și trecător se vor semnala precipitații mixte. Temperatura aerului va crește ușor pe tot parcursul intervalului, până la 1…2 grade ziua, iar noaptea spre 3…4 grade. Vântul va sufla slab și moderat. La sfârșitul intervalului vor fi condiții de ceață.
Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații meteorologice, în funcţie deevoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.
„Tot ce trăim pe parcursul iernilor este, categoric, în contextul modificărilor climatice. Pe de o parte, temperaturile în creştere pe care le observăm atât pe parcursul sezonului cald, dar şi iarna, pe de altă parte sigur consecinţele acestor temperaturi în creştere, pentru că se amână din ce în ce mai mult perioada primei ninsori, din cauza temperaturilor crescute, precipitaţiile fiind predominant sub formă de ploaie, chiar şi în luna decembrie”, a spus Florinela Georgescu.
Totodată, meteorologul a făcut referire la anomaliile de vreme din emisfera nordică, adăugând că cel mai important este ceea ce se întâmplă la Polul Nord.
Florinela Georgescu susține că toate semnele spun destul de clar că natura preferă un nou scenariu, însă nu este exclus ca acest lucru să se modifice din nou, în următorii ani.