Alertă meteo. Ninsori viscolite la munte în următoarele ore DOCUMENT

România trece direct la iarnă cel puţin în zona muntoasă, unde un ciclon polar aduce căderi de zăpadă, viscol şi temperaturi scăzute. Deja ninge pe Transalpina, în zona Rânca, dar şi pe Transfăgărăşan.
Filip Stan
11 nov. 2023, 10:14
Alertă meteo. Ninsori viscolite la munte în următoarele ore DOCUMENT
Avertizare meteo de vreme rea în weekend. COD GALBEN de viscol la munte

UPDATE Alertă meteo. Pe platoul Bucegilor, s-a așternut deja un strat subțire de zăpadă, iar ceața face ca vizibilitatea să fie extrem de redusă, la cel mult 15-20 de metri.

Temperatura la orele prânzului era în jur de 0 grade Celsius, însă prognoza emisă de meteorologi nu este în favoarea turiștilor care și-ar fi dorit să urce pe munte weekendul acesta.

„Avertizăm turiștii să fie foarte atenți în alegerea traseelor și să nu se aventureze pe traseele care ar putea să e pună probleme. Trebuie să fie foarte bine echipați și antrenați pentru această perioadă a anului”, anunță salvamontiștii.

Și în stațiunea Rânca din Gorj a nins pentru prima oară în acest sezon, iar drumarii deja au scos utilajele pentru a curăța șoselele de zăpada care s-a așternut în câteva ore.

Este alertă meteo de cod galben de ninsori viscolite la munte, dar și vânt puternic în celelalte regiuni. Avertizarea este valabilă în intervalul 11 noiembrie, ora 17.00-12 noiembrie, ora 18.00.

La peste 1400 m vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ (20…30 l/mp) și se va depune strat de zăpadă mai consistent în Carpații Orientali. La munte vor fi rafale de 60…80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…100 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

Șoferilor li se recomandă să ruleze cu viteză adaptată condițiilor de drum, să nu bruscheze comenzile vehiculului, să crească distanța între vehicule, să se asigure corespunzător înaintea schimbării benzii sau a direcției și să nu staționeze pe banda de urgență a autostrăzilor.

Alertă meteo. Se strică vremea din această după amiază. Avertizare meteo pentru ploi în nordul și nord-estul țării, intensificări ale vântului în mai multe regiuni și ninsori în Carpații Orientali, începând de sâmbăta seara, 11 noiembrie, până duminică, 12 noiembrie.

Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului, predominant ninsori la munte la peste 1. 400 m, temporar viscol la peste 1700 m

Un ciclon puternic va afecta țara noastră până duminică. În Maramureș, Crișana, nord-estul Transilvaniei și în nordul și centrul Moldovei, ploile vor continua la noaptea și mâine, iar local cantitățile de apă vor atinge 15 – 20 l/mp.

În zonele de munte, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, care se vor extinde pe parcursul nopții, odată cu pătrunderea unei mase de aer rece dinspre nord-vest, anunţă ANM

Vântul va avea intensificări în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, cu viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona montană vor fi precipitații mixte, iar la peste 1400 m vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ (20…30 l/mp) și se va depune strat de zăpadă mai consistent în Carpații Orientali. La munte vor fi rafale de 60…80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…100 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

Val de aer polar, primele zăpadă consistentă în România. Va ninge viscolit la munte. Ce spune şefa ANM despre ninsorile din Bucureşti

Notă: Unele intensificări ale vântului cu viteze de 45…55 km/h vor fi și în restul teritoriului. În dimineața zilei de duminică în zonele joase din estul Transilvaniei și Maramureș, trecător vor fi precipitații mixte.

ANM-Diverse-Avertizare-Generala-231111095550

Atenție! Dacă trebuie să călătoriți cu mașina la munte sau în Bucovina, e recomandat să aveți montate anvelopele de iarnă! În timpul nopții, în nordul Carpaților Orientali, limita ninsorilor va coborî până la 800 – 1000 m, iar în pasurile montane din regiune se va circula în condiții de iarnă.

În zonele înalte din nordul țării, la peste 1500 m, vor fi perioade cu ninsoare puternică și, local, se va depune strat consistent de zăpada, cu grosimi de până la 15 – 30 cm.
Câțiva fulgi amestecați cu ploaie pot să apară, trecător, și la altitudini ceva mai joase, în special în nord-estul Transilvaniei și în partea de vest a Bucovinei.
De asemenea, noaptea și în prima parte a zilei de duminică vor fi intensificări ale vântului în nordul, centrul, sudul și estul țării, cu rafale de până la 50 – 70 km/h. Pe culmile înalte de munte, dar și în unele zone subcarpatice, viteza vântului la rafală va atinge 80 – 120 km/h, viscolind ninsoarea.

Ninsorile și viscolul continuă și duminică
Duminică, vântul va avea intensificări în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în sudul Transilvaniei. Se vor raporta viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h.

În același timp, în zona Carpaților Orientali va continuă să ningă abundent. Aici, stratul de zăpadă va mai crește. Tot la munte vor fi rafale de 60…80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…110 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

În Capitală, sâmbătă, vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări noaptea, când la rafală se vor atinge viteze în general de 55…60 km/h. Cerul va prezenta înnorări la începutul intervalului, când trecător va ploua slab, apoi se va degaja treptat. Temperatura minimă va fi de 4…6 grade.

Și duminică vremea va fi mohorâtă în București în cea mai mare parte a intervalului. Vântul va avea rafale în general de 55…60 km/h. Cerul va fi variabil
spre mai mult senin, iar temperatura maximă va fi de 14…15 grade.

Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni: În general, temperaturi mai mari decât ar fi normal
După o săptămână în care temperaturile vor fi normale pentru luna noiembrie, cu ploi multe, vremea devine mai caldă, potrivit prognozei pe următoarele 4 săptămâni, transmisă vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Săptămâna 13 – 20 noiembrie

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a ţării, posibil uşor mai coborâte în zonele montane dar şi uşor mai ridicate în extremitatea de sud a ţării. Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile intracarpatice.

Ciclon polar peste România. Vor fi ploi, lapoviță și ninsori, dar și ger în următoarele zile

Săptămâna 20 – 27 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.

Săptămâna 27 noiembrie – 4 decembrie

Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 4 – 11 decembrie

Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Alimentul pe care trebuie să-l pui în dulap ca să scapi de mucegai și mirosuri neplăcute. Are foarte multe proprietăți
Capital.ro
Șoferii care nu mai trebuie să dea examen. Reguli noi pentru obținerea permisului de conducere
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Cele trei combinații periculoase de vitamine. Medic: Trebuie luate separat
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Zi neagră pentru nouă milioane de români. Scumpire semnificativă a unor taxe
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Ce publicase pe Facebook românca Andreea Mottram, înainte să fie omorâtă de fiica ei adoptivă. „Problema este că...”
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Elena Udrea. Vestea dată chiar de avocatul său: Întrunește toate celelalte condiții
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
Pensiile, alocațiile și indemnizațiile se dau mai devreme. Data anunțată de Ministerul Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să ieși la pensie fără dureri de cap: ghid complet și actualizat pentru românii care se apropie de vârsta pensionării