Alertă meteo. Temperaturi sufocante şi la umbră, disconfort termic ieşit din tipare şi furtuni devastatoare după amiaza. Harta zonelor vizate de intemperii

Vremea continuă după aceleaşi tipare. Vom avea parte de un sfârşit de săptămână cu coduri de fenomene extreme, dar canicula s eîntoarec cu toate forţele săptămâna viitoare
Filip Stan
22 iul. 2023, 09:53
Alertă meteo. Temperaturi sufocante şi la umbră, disconfort termic ieşit din tipare şi furtuni devastatoare după amiaza. Harta zonelor vizate de intemperii

Alertă meteo, în intervalul 22 iulie, ora 19:00 – 23 iulie, ora 10:00. În Banat, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea de sud a Moldovei și local în Oltenia și Muntenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp), intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În după-amiaza zilei de sâmbătă, manifestări de instabilitate amosferică vor fi pentru intervale scurte de timp și pe arii restrânse, în special la munte și în sud-estul teritoriului, anunţă ANM.

În acelaşi timp, valul de căldură se va menține în sudul și sud-estul teritoriului pe tot parcursul zilei. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

ANM a emis o nouă alertă meteo şi pentru sud. Sâmbătă, în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și în municipiul București se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele
temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Duminică valul de căldură se va menține în sudul teritoriului, unde local va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 35 de grade, iar cele minime între 18 și 22 de grade.

Notă: În prima jumătate a săptămânii viitoare valul de căldură se va extinde și se va intensifica în cea mai
mare parte a țării.

Alertă meteo: Cum vor evolua fenomenele meteo periculoase şi cum se extinde canoicula, hprţile ANM:

ANM-Diverse-Avertizare-Generala-230722093422

PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 22.07.2023 în Bucureşti ORA 10:00 – 23.07.2023 ORA 09:00

Valul de căldură se va intensifica, iar disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășească cu mult pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade, iar cea minimă va fi de 19…21 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, cu o probabilitate mai mare în a doua parte a nopții.

PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 23.07.2023 în Bucureşti  ORA 09:00 – 24.07.2023 ORA 10:00
Deși valorile termice vor marca o scădere față de intervalul precedent, vremea se va menține călduroasă, cu disconfort termic ridicat, indicele temperatură-umezeală urmând a se situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade. Cerul va fi variabil, ziua, temporar cu înnorări, averse, descărcări electrice și unele intensificări ale vântului. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

Alertă meteo în vestul ţării: Grindină de mari dimensiuni și vijelie în mai multe localități

Pompierii din judeţele Argeş şi Vâlcea au intervenit, în ultimele ore, în mai multe localităţi în care vântul puternic a dezrădăcinat şi rupt copaci, arborii blocând drumuri sau căzând peste case sau peste firele de electricitate.

În judeţul Argeş, rafalele de vânt au doborât copaci, care au blocat străzi în localităţile Morăreşti, Mărăcineni, Bârla, Săpata. La Mioveni, un arbore a căzut peste un autoturism, la Ştefăneştii Noi un copac a căzut peste firele de electricitate, iar în Piteşti un copac a căzut pe reţeaua electrică pe strada Vasile Nilea.

Tot în Piteşti, vântul a doborât un panou publicitar. În judeţul Vâlcea, pompierii au avut 10 intervenţii pentru degajarea unor copaci căzuţi pe carosabil la Drăgăşani, Mateeşti, Stăneşti, Berbeşti, Pesceana, Călimăneşti. În localitatea Bălceşti, vântul a luat acoperişul unei locuinţe, ducându-l pe carosabil. Judeţul Vâlcea s-a aflat sub cod roşu meteorologic în noaptea de vineri spre sâmbătă.

 

Autoritățile au emis mesaje RO-Alert pentru locuitorii mai multor orașe și comune din Alba, dar şi în Arad. Ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate, pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină, vineri seara, până la ora 20.30, pentru degajarea unor stâlpi de lemn căzuți peste calea ferată, în localitatea Nădab, şi degajarea unor copaci de pe mai multe drumuri.

Cel puţin în zona Ineu, acoperişurile mai multor case au fost distruse de vânt, iar unele zone au rămas fără curent electric din pricina furtunii. În locurile mai joase din localitate, unde sunt probleme cu canalizarea pluvială, apa de ploaie s-a acumulat în curţile oamenilor. Din fericire, nu au fost victime, ci doar pagube materiale.

Vântul puternic a provocat pagube importante în judeţul Caraş-Severin, aflat sub cod roşu de furtuni vineri seară. Bilanţul dat publicităţii de ISU Caraş-Severin arată că în Dispeceratul Inspectoratului, între orele 22:20 şi 00:30, s-au primit 175 de apeluri legate de fenomenele meteo extreme.

Alertă meteo. Săptămâna viitoare, în jurul zilelor de marți și miercuri, 25-26 iulie, sunt posibile temperaturi maxime de până 44-46°C în sudul României, potrivit modelelor de calcul american și european. În timp ce rămâne de văzut dacă astfel de temperaturi vor fi chiar atinse, șansele ca maximele să depășească în sud din nou 40 de grade sunt mari.

Prognoza meteo august 2023. Al treilea val de caniculă loveşte România. Reprize de furtuni violente toată luna

Modelul american de prognoză, GFS, prevede, momentan, maxime de până la 44-46 de grade în sudul României, în lunca Dunării, marți 25 iulie, în timp ce în Capitală ar putea fi atinse peste 42°C.

Caniculă extremă toată săptămâna viitoare: vom avea temperaturi de 43 de grade Celsius şi posibil Cod Roşu

Modelul european de prognoză, ECMWF, prevede însă un vârf al caniculei pe data de 26 iulie, miercuri, când ar putea fi atinse tot între 44-46°C în lunca Dunării, iar Capitala va înregistrat și ea maxime de până la 42°C.

Dacă aceste maxime chiar vor fi atinse, rămâne încă de văzut, în funcție de anumite condiții meteo care trebuie îndeplinite în momentul respectiv.

În cazul în care condițiile meteo necesare pentru temperaturi peste 42-43°C vor fi îndeplinite, ne-am putea confrunta săptămâna viitoare cu un nou record absolut de temperaturi pentru țara noastră. Temperatura maximă absolută, oficială, înregistrată până acum în România este de 44,5°C, la Ion Sion, lângă Brăila, pe 10 august 1951.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cel mai periculos obicei de la plajă, dar și piscină. Medicul Vlad Ciurea spune că poate fi fatal: ”Se poate întâmpla o nenorocire”
Capital.ro
Ungurii lovesc chiar în inima Transilvaniei. Ungaria acuză România
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Doliu în televiziune. A murit un celebru mogul media
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Românii trebuie să depună în fiecare an acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Confruntare între Rusia și Ucraina: acuzații de planuri de atac asupra centralei nucleare din Kursk
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...