Alertă meteo pentru ploi însemnate cantitativ, averse torențiale și furtuni locale, în sud-vest, nord, centru și vest, pentru vineri, 16 iunie. Începând de vineri, 16 iunie, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. La început, vor fi afectate însă mai mult regiunile intracarpatice și vestul Olteniei.
Ploile și aversele se vor extinde în noaptea dintre joi și vineri, iar în cursul zilei de vineri vor cuprinde, temporar, areale mai extinse din vestul, nordul, centrul și sud-vestul țării. Local, aversele vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului.
Alertă meteo. Averse și furtunile vor cuprinde în următoarele zile cea mai mare parte a țării, iar izolat vor fi posibile și inundații locale. După acest episod de instabilitate, vremea se va încălzi și temperaturile vor depăși din nou 30 de grade.
La sfârșitul acestei săptămâni, dar și în prima parte a săptămânii viitoare, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată și averse torențiale. La început, va ploua mai ales în sud-vest, centru și nord, dar ulterior furtunile vor începe să se extindă și în regiunile estice.
Transfăgărăşanul, deszăpezit pentru ultima dată: „Săptămâna viitoare sperăm să-l redăm circulaţiei”
În sud-est și nord-est, vremea va fi călduroasă joi și vineri, iar termometrele vor arăta valori cuprinse între 27 și 31 de grade. În schimb, în jumătatea vestică a țării vor fi înnorări și averse, de aceea și temperaturile se vor menține mai coborâte, între 19 și 25 de grade.
Începând de sâmbătă, șansele de ploaie vor crește și în estul României, iar temperaturile vor scădea ușor. Totuși, în aceste regiuni, aversele și furtunile nu vor fi atât de extinse, iar cantitățile de precipitații vor fi mai mici.
Cantitățile totale de precipitații acumulate până luni, 12 iunie, conform modelului ICON.În ciuda scenariilor optimiste din unele modele de prognoză, sunt în continuare șanse destul de mari ca unele localități din sudul și estul țării să fie ocolite de ploi. Vor fi însă și multe zone în care vor cădea primele precipitații mai importante din ultimele săptămâni.
Cod portocaliu de vreme severă în România. Care sunt județele afectate din țară
Cauza principală a instabilității atmosferice, cu toate fenomenele asociate, va fi deplasarea progresivă spre est a unui nucleu de aer rece, aflat în prezent deasupra Germaniei și Poloniei, și a unui talveg de altitudine, o zonă extinsă cu presiune scăzută în straturile mai înalte ale atmosferei.
În a doua parte a săptămânii viitoare, este așteptată pătrunderea unei mase de aer cald dinspre sud-vest, care ar putea aduce temperaturi de până la 30 – 34 de grade în mai multe regiuni ale țării, anunţă meteoradar.
Temperatura maximă estimată de modelul ECMWF în jurul datei de 22 iunie.Deocamdată, nu se întrevede însă niciun val puternic de caniculă sau disconfort termic accentuat, iar temperaturile se mențin apropiate de valorile normale pentru această perioadă din an.