Alertă meteo. Meteorologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod Galban şi Cod portocaliu care anunţă instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente însoţite local de frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii. Codul portocaliu intră în vigoare sâmbătă, iar cel galben este valabil începând de duminică. Vor fi perioade în care se vor semnala şi vijelii (viteze de 75…90 km/h), grindină şi frecvente descărcări electrice, precizează atenţionarea emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Alertă meteo. Cod Galben Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 28 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10
Zone afectate: sud, sud-est și centru
Interval de valabilitate: 29 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10
Zone afectate: local în nord (județele Maramureș, Bistrița, zona de munte a județelor Suceava și Neamț)
În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sud-estice și centrale, iar duminică (29 mai) local și în cele nordice. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prinfrecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40l/mp.
Alertă meteo. COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 28 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente
Zone afectate: conform textului și hărții
În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de50…90 l/mp. Vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.
PROGNOZA METEO weekend. Temperaturi de caniculă urmate de furtuni violente în toată ţara
Prognoza meteo vara 2022. Meteorologii ANM au anunţat estimările meteorologice pentru luna iunie 2022. În prima parte a intervalului vremea va fi mult mai caldă decât normalul perioadei, iar precipitaţiile vor fi deficitare.
Săptămâna 30.05.2022 – 06.06.2022
Dacă zilele acestea meteorologii anunță noi ploi torențiale și furtuni cu grindină, săptămâna viitoare valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice și sud-estice, anunţă ANM.
Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara, dar mai ales în regiunile sud-vestice.
Citeşte şi: Prognoza meteo 27 mai. Vremea se încălzeşte, dar nu scăpăm de furtuni
În săptămâna 06.06.2022 – 13.06.2022 temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sudice.
Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.
În săptămâna 13.06.2022 – 20.06.2022 temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice și nordvestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal.
Citeşte şi: Prognoza meteo pe două săptămâni: Cum va fi vremea de Ziua Copilului 2022
În săptămâna 20.06.2022 – 27.06.2022 mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice
pentru această săptămână, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi
deficitare în jumătatea sudică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Directorul ANM, Elena Mateescu, avertizează că vara 2022 „va fi una a extremelor”. Iunie va debuta cu vreme deosebit de caldă, cu temperaturi în pragul caniculei, 34-35 de grade. Zilele calde se vor alterna cu cele cu instabilitate atmosferică.
Este posibil să înregistrăm alternanţe de perioade foarte călduroase, cu valori care vor depăşi frecvent 35 de grade Celsius, cu zile de instabilitate atmosferică, a mai explicat directul ANM la Antena 3.
„Să ne amintim că vara lui 2021 a adus primul cod roşu de caniculă în partea de vest a ţării, iar pe 24 iunie, am avut 39 de grade la Timişoara – un record pentru ultima decadă a acestei luni”, a spus Elena Mateescu.