Alertă! Milioane de români vor plăti facturi mai mari la curent. Mare atenţie ce contract aţi semnat

FACTURI CURENT 2019. Peste două milioane de familii riscă să plătească facturi mai mari la curent după ce au ales promoțiile furnizorilor de energie electrică. Cu toate că s-au bucurat de preţuri mai mici la început, acum primesc notificări cu noile tarife majorate
Romania TV
08 apr. 2019, 12:23
Alertă! Milioane de români vor plăti facturi mai mari la curent. Mare atenţie ce contract aţi semnat

FACTURI CURENT 2019 Mai bine de 20% din gospodăriile din România riscă facturi mai mari la energie electrică, după ce proprietarii au profitat, în ultimii ani, de promoțiile oferite de furnizorii de curent electric și au ieșit din sistemul reglementat de stat. Ei au semnat contracte într-un mod similar celor de telefonie, pe o perioadă determinată, de un an sau doi.

Dacă anterior o factură medie era cam 100 de lei pe lună, în urma aplicării noilor prețuri factura lunară ar ajunge la 150 de lei, scrie Libertatea.ro.

Cum se traduce „oferta”

Toate aceste taxe și tarife sunt aproximativ jumătate din valoarea unei facturi medii, astfel că „oferta” de dublare a prețului s-ar aplica doar asupra componentei de energie, care este aproximativ 50% din factură.

Acest lucru înseamnă că dublarea prețului ar duce la o majorare de 50% a unei facturi medii. Totuși, în final o factură ar putea ajunge chiar mai mare în funcție de potențialele majorări de taxe sau tarife. De asemenea, cu cât consumul crește, cu atât crește și factura.

Enel dă vina pe producători și pe stat

Enel spune că de vină este scumpirea energiei pe bursa OPCOM, unde se tranzacționează energia. Enel cumpără curentul de pe aceasta, își adaugă propriul profit, iar apoi îl vinde mai departe clienților. De asemenea, sunt aduse în discuție noile taxe impuse de stat în domeniu.

În iarna acestui an, prețul energiei a crescut masiv pe OPCOM, atingând chiar și 650 de lei pe MWh. România a fost nevoită să importe curent de la vecini, din cauză că propriile centrale nu erau disponibile.

FACTURI CURENT 2019 Și-au negociat contractele la energie pentru a plăti mai puțin o vreme

România are peste 9 milioane de clienți casnici, care corespund celor aproximativ 9 milioane de locuințe din țară. Aproximativ două milioane dintre acești clienți sunt consumatorii care s-au transferat la alt furnizor sau și-au negociat separat prețuri.

Cam 90% au semnat tot cu vechii furnizori, cum ar fi Enel, Electrica, dar alt tip de contract, după cum spune Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Restul de 10%, adică în jur de 200.000 de români, au semnat cu unul dintre cei peste 100 de furnizori de pe piața concurențială. Acest lucru nu înseamnă că toți cei două milioane sunt în situația de dublare a prețului la energie, căci prețurile variază de la o companie la alta.

FACTURI CURENT 2019 Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cei care doresc să se protejeze de aceste scumpiri pot trece înapoi în sistemul reglementat de stat. ANRE a plafonat prețul energiei pentru perioada 1 martie 2019-28 februarie 2022, deci până atunci nu vor fi fluctuații de preț pentru cei de pe piața reglementată de stat. Cei care vor să revină la prețurile reglementate de stat trebuie să facă o cerere.

„În cazul clienților casnici care au încheiat un contract negociat cu un furnizor concurențial și care doresc să beneficieze de tarife reglementate se procedează după cum urmează: dacă au încheiat un contract negociat cu un furnizor de energie electrică desemnat furnizor de ultimă instanță obligat sau opțional în zona de rețea în care se află locul de consum, la data de 1 martie 2019, încheie un contract reglementat numai cu acesta. dacă au încheiat un contract negociat cu un furnizor de energie electrică care nu este desemnat furnizor de ultimă instanță în zona de rețea în care se află locul de consum, încheie un contract reglementat cu furnizorul de ultimă instanță obligat desemnat pentru zona de rețea în care se află locul de consum”, se arată într-un anunţ de la ANRE.

FACTURI CURENT 2019 Furnizorii de ultimă instanță obligați de ANRE să alimenteze consumatorii sunt Enel, E.ON, Electrica și CEZ. Alături de aceștia se găsesc și alții, opționali, lista completă fiind disponibilă pe site-ul ANRE

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Amendă fabuloasă pentru toți posesorii de câini și pisici din România. Este interzis să faceți așa ceva
Capital.ro
Mașinile interzise în trafic. Vehiculele diesel, fără drept de circulație. S-a pus termen 2 ani
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
LOVITURĂ DURĂ PENTRU VITEZOMANI! Toate mașinile vor fi dotate cu asta
Adevarul
De ce dieta keto poate distruge organismul. Avertismentul transmis de specialiști: „Risc de boli de inimă și accident vascular cerebral”
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Victor Ciutacu, în politică! Răspunsul la care nimeni nu se aștepta
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Ce rentă viageră va încasa David Popovici după ce se va retrage. E asigurat pentru tot restul vieții!
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Explicația surprinzătoare a clujencei care și-a închiriat apartamentul cu 8.000 de euro, pe durata festivalului UNTOLD: „Am scris un zero în plus”
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Sunt obligați să plătească. Marcel Boloș: Fentează statul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cine e tânărul ucis în bătaie în fața unei săli de jocuri. A stat 6 zile în comă, după ce a fost confundat cu altcineva
substantial.ro
Curtea Supremă a SUA respinge încercarea statului Missouri de a opri sentința lui Trump
MediaFlux
DONALD TRUMP e în PERICOL! Kamala Harris face ANUNȚUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!