Iranul a anunţat joi că a fabricat – pentru prima oară – o rachetă balistică hipersonică, o armă foarte rapidă şi manevrabilă, intrând pe lista ţărilor care au anunţat că au dezvoltat această tehnologie şi alimentând astfel temeri cu privire la o nouă cursă a înarmării, relatează AFP.
Putin ameninţă din nou cu racheta hipersonică Satan-2: „Poate atinge orice ţintă de pe Pământ”
Acest anunţ a fost făcut de către generalul Amirali Hajizadeh, comandantul Forţelor Aerospaţiale din cadrul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice.
”Această rachetă balistică hipersonică poate contracara scuturile apărării antiaeriene. Ea va putea traversa toate sistemele de apărare antirachetă şi nu cred că va exista, timp de câteva decenii, o tehnologie care să-i facă faţă”, declară generalul, citat de agenţia iraniană de presă Fars.
O rachetă hipersonică zboară la viteze mai mari de 6.000 de kilometri pe oră, adică de cinci ori viteza luminii. Generalul Hajizadeh subliniază că ”această rachetă, care ţinteşte sistemele antirachetă inamice, reprezintă un mare salt de generaţie în domeniul rachetelor”.
Revista Janes scrie că rachetele hipersonice reprezintă o provocare la adresa fabricanţilor de radare, din cauza vitezei mari şi manevrabilităţii acestora.
Mai multe ţări încearcă să dezvolte această tehnologie, pe care Moscova afirmă că a folosit-o în luptă, la începutul Războiului rus în Ucraina.
Acest anunţ iranian intervine în contextul în care Occidentul înceracă de peste un an să relanseze Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.
Război în Ucraina, a început contraofensiva. Armata lui Zelenski, victorii în Doneţk şi Lugansk. Mercenarii grupului Wagner, măcelăriţi!
Acest acord, care vizează să împiedice Teheranul să se doteze cu arma atomică, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului, se află în paragină după retragerea unilaterală a Statelor Unite din pact, în 2018, de către Donald Trump, care a antenat o retragere treptată a Republicii islamice din obligaţiile pe care şi le-a asumat prin acord.
Negocieri la Viena în vederea relansării acordului, care se aflau deja în impas, par imposibile în prezent.
Arabia Saudită, îngrijorată de un ”atac iminent” al Iranului. SUA şi vecini ai Iranului îşi ridică nivelul de alertă al forţelor armate
Arabia Saudită şi-a exprimat îngrijorarea pe lângă Statele Unite cu privire la un atac iminent al Iranului care s-ar pregăti să bombardeze mai multe ţinte pe teritoriul saudit şi Erbilul, capitala Kurdistanului irakian, potrivit unor informaţii clasificate împărtăşite de către Riad, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ), iar Statele Unite şi mai multe ţări vecine cu Iranul şi-au ridicat nivelul de alertă al forţelor armate, relatează AFP.
”Nu vom ezita să acţionăm în apărarea intereselor oastre şi partenerilor noştri din regiune”, avertizează un purtător de cuvânt al Consilului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă.
”Suntem îngrijoraţi de imaginea ameninţării şi rămânem în contact permanent cu saudiţii prin canale militare şi de infomaţii”, subliniază NSC.
La sfârşitul lui septembrie, tiruri de rachetă şi atacuri cu drone în Irak – revendicate de Teheran – s-au soldat cu 14 morţi şi 58 de răniţi, inclusiv civili. Aceste bombardamente vizau partide de opoziţie kurde iraniene, instalate de zeci de ani în Irak.
Aceste ameninţări cu tiruri intervin în contextul în care Iranul este zguduit de tulburări importante în urma morţii lui Mahsa Amini, arestată de Poliţia Moravurilor, din cauza unei purtări ”nepotrivite” a vălului islamic.