UPDATE: Preşedintele american Joe Biden îşi reuneşte luni echipa de securitate naţională, în contextul riscului de confruntare militară între Iran şi Israel după asasinarea la Teheran a liderului politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, relatează AFP.
Şedinţa va avea loc în faimoasa cameră de criză „Situation Room” a Casei Albe începând cu ora 18:15 GMT, pentru „a face o evaluare a ultimelor evoluţii din Orientul Mijlociu”, a anunţat preşedinţia SUA.
Preşedintele american a avut o discuţie şi cu regele Abdullah al Iordaniei, în cadrul eforturilor diplomatice de prevenire a unui război deschis între Israel, de o parte, şi Iranul împreună cu grupările sale aliate, de cealaltă parte. Ministrul iordanian de externe Aiman al-Safadi a efectuat o vizită la Teheran şi, potrivit unor relatări pe social media neconfirmate, ar fi transmis Iranului mesaje din partea SUA şi a statelor arabe, relatează agenţia DPA
În aceste mesaje, conform aceloraşi relatări, SUA ar fi promis Iranului că dacă se abţine de la un răspuns militar contra Israelului ar urma să reia negocierile asupra dosarului nuclear iranian, care în cazul unui acord ar conduce la ridicarea sancţiunilor impuse Iranului, iar ţări arabe precum Egipt sau Iordania ar fi promis normalizarea relaţiilor cu Teheranul. În acest timp, şi Moscova a intervenit prin trimiterea la Teheran a secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul ministru al apărării Serghei Şoigu.
Totuşi, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian a declarat că Teheranul, deşi nu doreşte o escaladare în regiune, nu va face compromisuri şi va pedepsi asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, pe care Israelul nu a revendicat-o, dar nici nu a negat-o. Haniyeh a fost ucis miercuri într-o reşedinţă din Teheran, potrivit autorităţilor iraniene atacul fiind executat cu un proiectil cu rază scurtă de acţiune.
Gruparea şiită libaneză Hezbollah, aliată a Iranului, a jurat la rândul ei răzbunare după ce comandantul său şef Fuad Shukr a fost ucis săptămâna trecută într-un bombardament într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut, atac de data aceasta recunoscut de Israel. Şi rebelii houthi din Yemen au promis represalii în urma asasinării lui Haniyeh şi bombardamentului israelian din urmă cu două săptămâni asupra portului yemenit Hodeida.
Potrivit website-ului american Axios, secretarul de stat american Antony Blinken le-a spus duminică omologilor săi din G7 că un atac al Iranului şi al Hezbollah-ului împotriva Israelului ar putea surveni în următoarele 24-48 de ore, aşadar chiar încă de luni.
Statele Unite au anunţat vineri trimiterea de nave de război şi de avioane de luptă suplimentare în zonă pentru a-şi proteja propriile trupe şi aliatul israelian.
UPDATE: Iranul a decis să atace Israelul, a declarat ministrul de Externe, Israel Katz, pe fondul unui efort diplomatic intens pentru a evita orice acțiune militară ulterioară care ar putea declanșa un război direct între Republica Islamică și statul evreu.
Mesajul Iranului a fost transmis Israelului prin intermediul ministrului său de externe ungar, Péter Szijjártó, care l-a sunat direct pe Katz pentru a-i explica că a primit această informație de la ministrul de externe iranian în exercițiu, Ali Bagheri.
„Iranul ne-a informat că intenționează să atace Israelul”, a spus Katz, adăugând că „Lumea ar trebui să ceară un preț de la Iran pentru orice acțiune agresivă pe care o întreprinde”.
UPDATE. Compania TAROM a anunțat luni seară, într-un comunicat, că suspendă zborurile către și dinspre Tel Aviv, Amman și Beirut pentru perioada 6-12 august 2024, în urma evoluțiilor actuale din Orientul Mijlociu și a deteriorării contextului de securitate din regiune.
TAROM a suspendat inițial doar zborurile pe ruta București – Beirut, până la data de 6 august, în urma alertei de călătorie emise de către Ministerul Afacerilor Externe, care informează asupra riscurilor de securitate pentru deplasările în Republica Libaneză și recomandă evitarea oricărei călătorii.
Cursele anulate în perioada 6-12 august din motive de securitate sunt:
TAROM recomandă tuturor pasagerilor să urmărească comunicările oficiale pentru cele mai recente actualizări și să să contacteze compania pentru reprogramarea călătoriei la o dată ulterioară, fără niciun cost suplimentar. De asemenea, pasagerii au opțiunea de a solicita rambursarea contravalorii biletului de avion.
„Pentru reprogramare sau rambursare, în cazul în care biletele au fost achiziționate de pe site-ul TAROM sau prin intermediul unei agenții TAROM, avem rugămintea să contactați centrul de suport TAROM la numerele de telefon: (004) 021 9978, (004) 0800500 131 (TelVerde), (004) 0371 529 000 sau oricare dintre adresele de email: [email protected], [email protected]. Modificările se pot face nu mai târziu de 1 an de la data emiterii biletului dvs de călătorie. Echipa TAROM regretă orice neplăceri create de aceste măsuri și reconfirmă prioritatea companiei pentru siguranța zborurilor și securitatea pasagerilor și echipajelor sale”, a mai transmis TAROM, în comunicat.
Hezbollah atacă la granița cu Israelul. Tensiunile critice dintre Iran și Israel s-au accentuat în urma asasinatului de la Teheran al liderului grupării islamiste palestiniene Hamas. Potrivit armatei israeliene, în urma căderii unei drone, un ofiţer și un soldat ai forţelor armate au fost răniţi uşor. Hezbollah a revendicat atacul. Gruparea şiită pro-iraniană a susţinut că lansarea dronelor a avut loc ca răspuns la atacurile israeliene în care doi luptători au fost ucişi.
Războiul din Iran și Israel pare inevitabil. Deși în relația cu Statele Unite premierul israelian și-a declarat implicarea în procesul de restabilire a păcii, într-un comunicat național, el a avertizat că vor urma zile dificile pentru cetățeni, în contextul amenințărilor multiple.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Suntem pregătiți pentru orice scenariu și vom rămâne uniți și gata de acțiune împotriva oricărei amenințări. Ei vor plăti prețul dacă va exista orice fel de agresiune contra noastră”.
Premierul Israelului nu a confirmat, dar nici nu a infirmat implicarea în asasinatul liderului Hamas, dar a recunoscut implicarea în asasinatul unui lider militar al grupării Hezbollah.
Iranul anunţă că are ”dreptul legal” de a pedepsi Israelul pentru asasinarea lui Haniyeh
Iranul anunţă luni că are ”dreptul legal” de a-şi pedepsi inamicul jurat Israelul pentru asasinarea la Teheran pe care i- o impută a liderului mişcării islamiste palestiniene Hamas Islamil Haniyeh, relatează AFP.
”Noi ne considerăm dreptul de a ne apăra securitatea naţională, suveranitatea şi integritatea teritorială ca pe un drept incontestabil”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă săptămânală, un purtător de cuvânt al Ministerul iranian de Externe, Nasser Kanani.
Iranul, mişcările islamiste palestiniană Hamas şi libaneză Hezbollah acuză Israelul de asasinarea miercuri la Teheran a liderului Hamas Ismail Haniyeh, pe care Israelul nu a comentat-o.
Moartea lui Ismail Haniyeh a intervanit la doar câteva ore după un atac revendicat de către Israel în care a fost ucis şeful militar al mişcării islamiste libaneze Hezbollah Fuad Shukr, în apropiere de Beirut.
”Iranul are dreptul legal de a pedepsi” Israelul, a subliniat Kanani. Îngrijorările cu privire la o posibilă escaladare militară în Orientul Mijlociu cresc după o multiplicare în ultimele zile a unor ameninţări din partea Iranului şi aliaţilor săi împotriva Israelului.
”Dacă guvernele din regiune şi comunitatea internaţională şi-ar fi îndeplinit datoria legală exercitând presiuni asupra regimului sionist, nu am fi constatat, fără îndoială, un asemenea nivel crescut de dezordine şi o escaladare a riscului unui conflict în regiune”, a mai subliniat purtătorul de cuvânt.
Guvernul israelian anunţă că Israelul se află la un ”nivel foarte mare” de pregătire în vederea oricărui scenariu, ”atât defensiv, cât şi ofensiv”.
Principalul aliat al Israelul, Statele Unite au anunţat o consolidare a dispozitivului militar american în Orientul Mijlociu, în vederea unei ”creşteri a susţinerii apărării Israelului”.