Alerta OMS se referă la o ”boală nediagnosticată” care se manifestă similar cu o formă de gripă. Simptomele cele mai frecvente sunt febra (în 96,5 la sută din cazuri), tusea (87,9 la sută), oboseala (60,9 la sută) și curgerea nasului (57,8 la sută).
Așa-numita boală X a fost localizată în provincia Kwango din Congo, unde a ucis 31 de oameni din 406 care s-au îmbolnăvit.
Potrivit alertei OMS, majoritatea cazurilor raportate s-au înregistrat în rândul copiilor, mai ales la cei cu cu vârste de până la 5 ani.
În alertă se mai precizează că se fac cercetări pentru a depista cauza exactă a deceselor.
”Având în vedere prezentarea clinică și simptomele raportate, precum și un număr de decese asociate, pneumonia acută, gripa, virusul COVID-19, rujeola și malaria sunt considerate potențiali factori cauzali, cu malnutriția ca factor contributiv. Malaria este o boală comună în această zonă și poate cauza sau contribui la cazuri. Sunt în desfășurare teste de laborator pentru a stabili cauza exactă”, arată OMS.
Citește și Ajutorul de încălzire iarna 2024-2025: cum se pot plăti facturile cu bani de la stat de Sărbători
Jake Dunning, specialist în boli infecțioase la Universitatea Oxford, consideră că denumirea de ”boala X” nu este tocmai potrivită pentru cazurile depistate în Congo. ”Această descriere o folosim cu adevărat numai când există o boală infecțioasă cu potențial epidemic sau pandemic și un nou agent patogen a fost identificat. Acum, ar fi mai potrivit să spunem că avem de a face cu un eveniment de morbiditate și mortalitate nediagnosticat”, a spus Dunning.
Unii experți sunt de părere că boala localizată în Congo ar putea fi una cunoscută deja de lumea medicală, însă nu se știe deocamdată care este aceasta. ”Informații despre focare cu decese apar undeva în lume, de câteva ori pe an. Aproape toate se dovedesc a fi o infecție deja binecunoscută, cu consecințe globale limitate”, a declarat, pentru DW, epidemiologul Paul Hunter, de la Universitatea East Anglia.
OMS ia în calcul și posibilitatea ca boala X să fie un ”hibrid” de boli transmise de insecte cum ar fi țânțarii.
”Nu este un joc și nici o glumă”, a avertizat, la rândul său, medicul Beatrice Mahler, fostul manager al Institulului ”Marius Nasta”.
Mahler a mai spus că cu nu doreşte să inducă panică, dar crede că oamenii din România trebuie protejaţi.