Alertă mondială. Specialiştii se tem de SUPERTULPINA rezistentă la orice vaccin anticovid

Institutul Naţional de Sănătate Publică anunţă că, până în 11 iulie, au fost confirmate în România 87 de cazuri de infectare cu tulpina Delta, din totalul de 1.776 de cazuri de infectare cu tulpinile îngrijorătoare. Tulpina indiană face însă ravagii în lume şi nu reprezintă cel mai negru coşmar.
Filip Stan
14 iul. 2021, 12:57
Alertă mondială. Specialiştii se tem de SUPERTULPINA rezistentă la orice vaccin anticovid

Alertă mondială. După un an și jumătate de pandemie, lumea medicală încă încearcă să afle răspunsuri despre cum poate fi oprită evoluția ei, dar apar noi tulpini şi noi vaccinuri, iar povestea terifinată merge mai departe. Marea problemă o reprezintă în prezent tulpinile mutante ale virusului SARS-CoV-2. Tulpina Delta este cea mai amenințătoare, însă vaccinurile folosite în prezent sunt eficiente în cazul ei într-o propoţie destul de bună. Oamenii de știință se tem însă că dacă populația refuză să se vaccineze ar putea să apară și variante virale în fața cărora vaccinurile să nu mai fie eficiente.

Cercetătorii privesc îngrijorați evoluția pandemiei precum și apariția noilor tulpini și susțin că există pericolul să apară o tulpină virală care nu poate fi combătută prin vaccin.

Mutaţia Epsilon şi varianta Lambda, mai periculoase ca tulpina Delta. Franţa anunţă valul 4 al pandemiei
„Marea noastră grijă, a cercetătorilor, este acea variantă care nu va mai răspunde la nimic. Există într-adevăr multe studii în acest sens, însă deocamdată ele doar creează vâlvă. Însă este un aspect destul de important pe care trebuie să-l luăm în calcul și să fim foarte atenți la modul în care acest virus evoluează”, a declarat dr. Radu Ciornei, cercetător în imunologie și genetică moleculară, la Medika TV.

Vaccinarea este importantă atât pentru că ne protejează de infecții, cât și pentru că poate împiedica virusul să dezvolte alte tulpini.

„Pentru a evita apariția unei tulpini care nu poate fi acoperită de vaccinurile actuale trebuie să ne vaccinăm. Cu cât ne vaccinăm mai mulți, replicarea care are loc în fiecare persoană este din ce în ce mai mică, pentru că aceste variante sunt niște accidente genetice. Dacă suntem mai puține persoane în care virusul se poate replica și șansa acestor mutații să apară este mai mică”, a explicat dr. Radu Ciornei, la Medika TV.

Alertă mondială: O femeie de 90 de ani a murit după ce a fost infectată simultan cu tulpinile Alpha şi Beta

Cercetătorii de la spitalul Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis (OLVZ) din Aalst (Belgia) au raportat cazul fără precedent al unei femei de 90 de ani care a murit în martie din Covid-19, după ce a fost infectată simultan cu două variante diferite, Alpha (britanică) şi Beta (sud-africană), un fenomen probabil „subestimat”, anunţă agenţia Belga.

În timpul unor teste ample şi prin secvenţiere, spitalul a descoperit că a fost infectată cu două tulpini ale virusului Sars-CoV-2, care a provocat Covid-19: una din Marea Britanie, numită Alpha, iar cealaltă detectată pentru prima dată în Africa de Sud, numit Beta.

„Cele două variante circulau în Belgia la acea vreme (martie 2021), deci este probabil ca doamna să fi fost co-infectată de două persoane diferite. Din păcate, nu ştim cum a fost infectată”, a continuat medicul.

ECCMID a reamintit că varianta Alpha a fost raportată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la 14 decembrie 2020 şi varianta Beta, la 18 decembrie.

Până în prezent, „nu au existat alte cazuri publicate” de co-infecţii cu două variante, notează cercetătoarea, care consideră „crucială” continuarea şi studierea unui fenomen „probabil subestimat”.

Alertă mondială. Gheorghiţă: În ultima săptămână s-a înregistrat o dublare a cazurilor cauzate de tulpina Delta la nivel european

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat joi că în ultima săptămână s-a înregistrat o dublare a cazurilor cauzate de tulpina Delta la nivel european, precizând că este importantă creşterea capacităţii de secvenţiere, fiind necesar ca 10% din tulpini să fie secvenţiate.

“Aş mai vrea să vă spun câteva detalii legate de prevalenţa infecţiei cu tulpina Delta la nivel european. În momentul de faţă este clar dominantă tulpina Alfa în 84% din cazurile noi de Covid, în urma secvenţierii se identifică tulpina Alfa la nivel European, însă tulpina Delta la acest moment este regăsită în 5,8% din cazuri. Nu acest procent este important, ci faptul că în ultima săptămână s-a înregistrat o dublare a cazurilor cauzate de tulpina Delta la nivel european. Este înregistrată şi regăsită în 23 de ţări europene, ca atare este important să avem în supraveghere şi să creştem capacitatea de secvenţiere. În momentul de faţă la nivel european sunt 13 ţări care îndeplinesc criteriul de secvenţiere de cel puţin 10% din cazurile de tulpini să fie secvenţiate sau în valoarea absolută 500 de tulpini săptămânal, România face la acest moment acest lucru”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă, sfaturi de protecţie împotriva variantei contagioase Delta. Ce spune de tulpina Epsilon

DailyBusiness
Toți românii vor da năvală la Kaufland! 1 octombrie vine cu produse GRATIS
Spynews
Valentina Pelinel și Cristi Borcea au împlinit 6 ani de la nuntă. S-au căsătorit în Budapesta, intr-un cadru de vis
Bzi.ro
Smiley a rămas surprins de nepoata lui Adi de la Vâlcea, la Vocea României: „Mamă, ce apariţie!”
Fanatik.ro
Cele patru zodii care au noroc la bani până la jumătatea lui octombrie. Oportunități de neratat pentru acești nativi
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. Decizia poate șterge Ucraina de pe harta planetei. A semnat azi
Playtech.ro
Brigitte Bardot, apariție ȘOC! Doamne cât de frumoasă era și cum a ajuns să arate ACUM, ți se rupe sufletul
DailyBusiness
Cea mai bună veste! Se poate cumula pensia cu salariul! Iată cum
Adevarul
„Nici în România nu e așa”. O româncă de 86 de ani, forțată să aștepte 25 de ore pe coridorul unui spital din Londra
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
A venit iarna în România! Imagini cu stratul de zăpadă care s-a depus deja în mai multe zone / GALERIE FOTO
Spynews
Obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului. De ce să nu îți tunzi părul în această zi, potrivit unei vechi superstiții
Evz.ro
Provocarea Netflix: O comedie horror, cu personaje savuroase
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
kanald.ro
Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, implicat într-un grav accident rutier. Edilul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale
Cancan.ro
BREAKING | Octavian Chitiba a murit într-un accident rutier cumplit, la doar 18 ani 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare imensă la RAR. Anunț pentru românii cărora le expiră inspecţia tehnică periodică la mașină
StirileBZI
Ce conține apa îmbuteliată din magazine: S-a aflat adevărul!
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
stirilekanald.ro
Româncă de 42 de ani ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea...
substantial.ro
Erdogan cheamă la unitatea lumii musulmane împotriva „barbariei moderne” în Orientul Mijlociu
MediaFlux
FĂRĂ PENSIE de la 1 OCTOMBRIE! CASA de PENSII a spus-o CLAR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce se întâmplă cu trecerile de pietoni nesemaforizate din București. Consiliul General a luat decizia!