Zelenski cer ajutor internaţionl cu fiecare apariţie şi avertizează cu privire la pericolul nuclear, reprezentat direct şi indirect de Rusia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat marţi Rusia că a adus lumea ”în pragul catastrofei” prin ocuparea, la începutul invaziei sale în Ucraina, a centralei Cernobîl, locul unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii, informează AFP.
„Lumea era din nou în pragul catastrofei, pentru că, pentru armata rusă, zona şi centrala Cernobîl erau un teritoriul normal pentru a conduce operaţiuni militare”, a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Kiev alături de directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.
Grupul rus Rosneft cere plata anticipată în ruble pentru produsele sale petroliere
„Ei nici măcar nu au încercat să se preocupe de securitatea nucleară”, a continuat preşedintele ucrainean, acuzând forţele ruse că au ţinut pe teritoriul centralei „un contingent de vehicule blindate care distrugeau suprafaţa solului şi ridicau o cantitate extraordinar de mare de praf, în special de particule radioactive”.
„Niciun stat din lume nu a creat după 1986 asemenea ameninţări la scară largă pentru securitatea nucleară în Europa şi în lume precum a creat Rusia după 24 februarie”, ziua declanşării invaziei sale în Ucraina, a continuat preşedintele ucrainean.
Zelenski a făcut aceste declaraţii la exact la 36 de ani după accidentul nuclear de la Cernobîl, când un reactor al centralei a explodat, în 1986, contaminând o bună parte din Europa, mai ales Ucraina, Rusia şi Belarus.
Rusia avertizează asupra riscului „real” de izbucnire a celui de-Al Treilea Război Mondial
La rândul său, Grossi a subliniat că au existat „pagube” şi zone săpate lângă teritoriul centralei, promiţând un raport detaliat în viitorul apropiat şi eforturi pentru restabilirea infrastructurilor.
Denumită „zonă de excluziune”, teritoriul cu o rază de 30 de kilometri în jurul centralei este puternic contaminat şi este interzisă locuirea acolo în regim permanent.
Chiar dacă forţele ruse s-au retras la sfârşitul lui martie de la centrala din Cernobîl, ele se află în continuare la cea din Zaporojie, în sudul Ucrainei.
Zelenski i-a îndemnat marţi pe liderii străini la o „reacţie eficace” care să asigure controlul ucrainean asupra centralei nucleare din Zaporojie, inclusiv prin desfăşurarea de Căşti Albastre.
„Chiar astăzi (marţi), ei (ruşii) au lansat trei rachete asupra Ucrainei, (rachete) care au survolat direct blocurile centralelor noastre nucleare”, şi-a exprimat Zelenski îngrijorarea.
Ucraina deţine 15 reactoare în patru centrale nucleare active, în afară de depozitele de deşeuri radioactive precum este cel de la centrala Cernobîl.