Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a informat că, în noaptea de marți spre miercuri, gunoiul din pădurea de lângă Zona de Excludere de la Cernobîl a luat foc. Îngrijorările privind un posibil accident nuclear la Cernobîl au crescut, după ce o pădure din apropierea zonei de excludere a luat foc, imaginile amintind de serialul cu acelaşi nume.
Rusia se laudă cu o armă secretă, laserul care poate arde o dronă inamică în câteva secunde
Flăcările se extind cu repeziciune din cauza vântului. O localnică a fot salvată din calea focului mistuitor, relatează media ucrainene.
„În pădurea din districtul Vîșhorod, litiera forestieră a luat foc. În timpul incendiului, pompierii noștri au salvat un rezident local. La ora 02:10, pe 18 mai, incendiul a fost localizat pe o suprafață de 45 de hectare. Începând cu ora 09:00, s-a raportat descompunere de iarbă uscată și butuci”, informează Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina într-un comunicat de presă.
Zona de excludere din jurul centralei de la Cernobîl a fost închisă după topirea reactorului, în anul 1986. Această zonă abandonată este considerată în continuare periculoasă, deoarece solul conține radiații din momentul dezastrului major.
De asemenea, situl în sine prezintă încă instalații de depozitare nucleară și depozite de deșeuri care ar putea provoca un dezastru dacă ar lua foc, potrivit avertismentelor făcute de autorități de-a lungul timpului.
Autoritatea de reglementare din Ucraina a transmis că monitorizează îndeaproape situația din Zona de excludere, folosind detectoare de radiații, care se află în stare de alertă maximă înaintea „sezonului anual al incendiilor”.
Preşedintele Ucrainei i-a decorat pe angajaţii centralei de la Cernobîl, care “au salvat lumea de o nouă catastrofă în 2022”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a decorat, marţi, pe angajaţii centralei de la Cernobîl, care “au salvat lumea de o nouă catastrofă”, informează president.gov.ua.
Evenimentul a avut loc la exact 36 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii, în 1986. “Le suntem recunoscători celor care au salvat lumea de o nouă catastrofă în 2022. Le mulţumesc angajaţilor centralei de la Cernobîl şi celor din zona de excludere, care au muncit, au stat în centrală şi au asigurat o activitate neîntreruptă în condiţii cu adevărat inumane – sub ocupaţie şi având vieţile ameninţate”, a spus Zelenski.
În discursul său de marţi seară, Volodimir Zelesnki a afirmat că este de părere că este necesar un control global asupra faciltăţilor nucleare ale Rusiei, având în vedere ce s-a întâmplat la Cernobîl. “Cred că după tot ce a făcut armata rusă în zona Cernobîl şi la centrala nucreală Zaporojie, nimeni din lume nu se poate simţi în siguranţă ştiind câte de multe facilităţi nucleare, arme nucleare şi tehnologii are statul rus. Dacă Rusia a uitat ce este Cernobîl, înseamnă că este necesar un control global asupra facilităţilor nucleare ale Rusiei şi asupra tehnologiei nucleare a Rusiei”, a subliniat Zelenski.