Imaginile momentului vin din Rusia. O centrală electrică proaspăt inaugurată a fost distrusă de un incendiu devastator. Există suspiciunile unui sabotaj intern.
„Angajații centralei au eliminat un incendiu în compartimentul turbinei. Dar focul a izbucnit din nou cu vigoare. Compartimentul turbinei este în flăcări. Situația este agravată de vântul puternic din zonă”, a precizat sursa.
Potrivit acestuia, nimeni nu a fost rănit, încărcătura asupra alimentării cu energie a fost preluată de CET-ul Yuzhno-Sakhalinsk-1 și de turbina cu gaz Nogliki. Tot personalul GRES-2 a fost evacuat.
Nivel ridicat de radiaţii la Cernobîl, de şase ori mai mare decât cel normal
Potrivit serviciului de presă al guvernului regional, incendiul s-a extins la acoperișul gres-2. Alte echipaje de pompieri au fost implicate în lupta împotriva incendiului.
La rândul său, guvernatorul regiunii, Valery Limarenko, în canalul său de Telegram, a declarat că un elicopter al Ministerului situațiilor de urgență va fi implicat în stingerea incendiului de la Sahalin GRES-2. „Conform ordinului meu, Ministerul Situațiilor de Urgență pregătește prompt un elicopter pentru a se implica în stingerea incendiului de la GRES-2”, a scris el.
Procuratura regiunii Sahalin efectuează o inspecție cu privire la faptul incendiului și a luat controlul măsurilor de eliminare a acestuia, precum și alimentarea corespunzătoare cu energie electrică în regiune, informează serviciul de presă al departamentului.
https://www.youtube.com/watch?v=sQDkMdzOv94
Procurorul districtului Tomarinsky a mers la fața locului. Inspecțiile organizate de organele abilitate în vederea stabilirii cauzelor incendiului și a circumstanțelor producerii acestuia se află, de asemenea, sub controlul procuraturii, a precizat serviciul de presă.
Rusia susţine că Ucraina a blocat negocierile de pace din cauza puterilor occidentale. „Ne-am blocat din cauza din cauza dorinţei lor de a juca jocuri”
GRES-2 este situat în satul Ilyinskoye, districtul Tomarinsky (coasta de vest a Sahalinului). Cauza incendiului este în curs de investigare. În cele din urmă incendiul a fost lichidat.
Incendiul este cu atât mai suspect cu recent Mikhail Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski și liderul delegației ucrainene în negocierile de pace, a confirmat, indirect, că Ucraina a lansat atacurile asupra mai multor puncte din Rusia.
În ultimele zile, în Belgorod, Voronej și Kursk au fost vizate depozite de arme și combustibil. „Regiunile Belgorod, Voronej, Kursk încep să experimenteze activ conceptul demilitarizării. Cum să explic? Foarte simplu. Dacă voi decideți să atacați o altă țară, să ucideți tot ce este acolo, să striviți sub tancuri oameni pașnici și vă folosiți de depozitele de la graniță ca să alimentați aceste crime, atunci, mai devreme sau mai târziu, va veni nota de plată.
Când Rusia atacă cu o asemenea intensitate, nu poți sta pasiv. Așadar, dezarmarea depozitelor din Belgorod-Voronezh este un proces absolut natural. Karma este nemiloasă”, a scris Podoliak pe rețelele de socializare, potrivit Meduza.io.
Autorităţile ruse au trimis specialişti în domeniul nuclear la centrala de la Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit DPA.
Oficialii ucraineni au transmis AIEA ultimele informaţii despre centrala nucleară, care este sub control rusesc, dar operată în continuare de stafful ucrainean, a precizat într-un comunicat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.
Stafful ucrainean lucrează „sub o presiunea incredibilă”, potrivit oficialilor ucraineni, citaţi în comunicat.
Conform Ucrainei, opt reprezentanţi ai Rosenergoatom, o unitate a companiei nucleare ruse de stat Rosatom, au fost trimişi la centrală. Ei ar fi cerut rapoarte zilnice de la conducerea centralei despre „aspecte confidenţiale” ale funcţionării uzinei.
Forţele ruse au ocupat centrala la 4 martie, iar Grossi şi-a exprimat îngrijorarea în mod repetat în legătură cu securitatea centralelor nucleare ale Ucrainei de la izbucnirea conflictului.
Trupele ruse au ocupat anterior şi fosta centrală nucleară de la Cernobâl, dar s-au retras la sfârşitul lunii martie. După retragere, au existat informaţii că unii soldaţi ruşi ar fi fost afectaţi de radiaţii în zonă. Contactul cu centrala de la Cernobâl a fost întrerupt timp de circa două luni.
Între timp, tehnicienii au actualizat sistemele de monitorizare şi au restabilit treptat transmis de la distanţă, a precizat AIEA. Ucraina are în prezent patru centrale nucleare care operează 15 unităţi.