Este una dintre bolile care aduce zilnic la spital cel putin cinci persoane. Bolnavii sunt de varsta adulta si apare foarte rar la copii. Clostridium difficile este intalnita in special la persoanele care au fost spitalizate, care au utilizat un tratament cu antibiotice la indicatia medicului sau din proprie initiativa si au un sistem imunitar deficitar. Clostridium este o bacterie care afecteaza intestinul gros, distruge flora intestinala si astfel apar scaunele diareice. Nu exista zi in care la Spitalul de Boli Infectioase sa nu se prezinte cel putin 5 persoane care prezinta diaree produsa de bacteria Clostridium difficile, scrie bzi.ro.
„In ultimii doi-trei ani avem din ce in ce mai muli pacienti cu Clostridium. Majoritatea au trecut printr-un spital unde au avut nevoie de tratament pentru o anumita afectiune. De exemplu, pacientii care au avut contact cu mediul spitalicesc dupa o interventie chirurgicala. Infectia cu Clostridium este des intalnita la persoanele care au trecut printr-o boala, au un organism fragil si astfel devin foarte vulnerabile. In general, vorbim de pacienti de varsta adulta care au avut probleme de sanatate. La copii boala este intalnita extrem de rar. Sunt cel putin 5 cazuri pe zi. Pot sa afirm, fara nicio exagerare, ca infectia cu Clostridium va fi una dintre bolile secolului 21. Avem o populatie din ce in ce mai bolnava, cu un sistem imunitar din ce in ce mai slab, predispusa la imbolnavire. Calitatea vietii este foarte afectata”, a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi. Medicii de specialitate au explicat ca diareea asociata cu consumul de antibiotice poate debuta in 48 de ore de la finalizarea tratamentului cu antibiotice sau cateva saptamani mai tarziu.
Pacientii au nevoie de o perioada lunga de spitalizare, de tratament intensiv cu antibiotice specifice acestui tip de infectie. Medicii de specialitate au tinut sa precizeze ca la multi dintre bolnavi boala recidiveaza. Bacteria Clostridium difficile se gaseste mai ales in spitale, pe manerele usilor, chiuvete, noptiere si se raspandeste prin contact cu obiecte contaminate sau prin contact direct cu mainile altor pacienti sau ale angajatilor medicali in cazul in care nu s-au spalat.
„Infectiile cu Clostridium sunt tot mai frecvente, de multe ori mai severe si chiar dificil de tratat, fiind o problema serioasa de sanatate. Pacientul are nevoie obligatoriu de o perioada de spitalizare de 10-14 zile si chiar mai mult. Din cauza infectiei, boala cronica de care sufera bolnavul se decompenseaza si atunci apar alte complicatii. Bolnavul este izolat de alti pacienti si de membrii familiei. Multi dintre bolnavi fac recidiva si atunci trebuie sa o ia de la capat cu spitalizarea, tratament de specialitate. Exista si cazuri severe si pentru a preveni este obligatoriu ca persoanele care observa o schimbare inexplicabila a tranzitului intestinal sa se prezinte la medic. Tratamentul se stabileste numai de medicul curant„, a precizat dr. Mihnea Hurmuzache.
Citeşte şi BOALA pe care bărbaţii nu o fac niciodată, dar care apare spontan la femei