Circulaţia simultană a variantelor Delta şi Omicron ale noului coronavirus produc un „tsunami de cazuri”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, transmite Reuters.
„Delta şi Omicrom sunt în prezent nişte ameninţări gemene care împing cazurile spre numere record, ajungându-se la creşteri ale numărului de pacienţi care necesită spitalizare şi numărului de decese”, a declarat şeful OMS. „Sunt foarte îngrijorat că (varianta) Omicron, care este foarte transmisibilă şi se răspândeşte în acelaşi timp cu Delta, va conduce la un tsunami de cazuri”, a mai spus el.
Alexandru Rafila, anunţ de ultimă oră despre ÎNCHIDEREA ŞCOLILOR. Cum arată noua structură a anului şcolar, după vacanţa de iarnă
Directorul OMS a repetat apelul pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor astfel încât acestea să ajungă şi în ţările sărace, avertizând că accentul pus pe vaccinarea cu doze booster din ţările bogate poate lăsa naţiunile sărace fără vaccinuri.
Conform lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, OMS susţine necesitatea ca fiecare ţară să ajungă la un nivel de acoperire vaccinală de 70% până la jumătatea anului 2022, ceea ce ar contribui la stoparea fazei acute a pandemiei.
Ajunul Anului Nou va marca împlinirea a 2 ani de când China a alertat OMS cu privire la 27 de cazuri de „pneumonie virală” de origine necunoscută în oraşul Wuhan.
Peste 281 de milioane de persoane din întreaga lume au fost raportate de atunci ca infectate, iar peste 5 milioane au murit, conform unui bilanţ Reuters.
Germania: Restricţiile actuale nu vor fi suficiente în faţa variantei Omicron
Noile restricţii intrate marţi în vigoare în Germania pentru a combate contaminările cu noul tip de coronavirus „nu vor fi suficiente” în faţa variantei Omicron, care va genera „o creştere accentuată” a numărului de cazuri în următoarele săptămâni, a declarat miercuri ministrul german al sănătăţii, informează AFP.
Kit de supravieţuire COVID. Ce să nu va lipsească din casă în această perioadă. Rafila: „Nu vă trataţi cu antibiotice sau antivirale nerecomandate de medici”. Sfaturi pentru angajaţi şi angajatori
„Măsurile actuale (…) nu vor fi suficiente pentru a împiedica o creştere semnificativă a numărului de infectări determinate de Omicron”, a declarat social-democratul Karl Lauterbach, în timpul unei conferinţe de presă la Berlin.
Ministrul a anunţat că se aşteaptă la o „creştere accentuată (a contaminărilor) în Germania într-un termen foarte scurt, de numai câteva săptămâni”, din cauza răspândirii acestei variante.
Cifrele privind contaminările tind să scadă în Germania, cu o rată de incidenţă în ultimele şapte zile de 205,5 miercuri, comparativ cu peste 400 la începutul lui decembrie. Însă ministrul a atenţionat că în prezent există „o netă subevaluare”, din cauza unei declarări de cazuri mai mică, în contextul sărbătorilor de sfârşit de an şi a lipsei de personal.
„Incidenţa actuală subestimează pericolul cu care ne confruntăm”, a declarat el, subliniind că Germania traversează deja „o puternică creştere a numărului de cazuri de Omicron”. „Incidenţa reală este de două-trei ori mai mare în raport cu cea pe care o înregistrăm”, a estimat el.
O nouă serie de restricţii a intrat în vigoare marţi în Germania, pentru a stăvili răspândirea COVID-19, odată cu apropierea Revelionului. Au fost interzise reuniunile private cu peste zece persoane, chiar şi pentru persoanele vaccinate şi cele trecute prin boală. Pentru persoanele nevaccinate, limita scade la doi membri din gospodării diferite.
Toate competiţiile sportive, în special meciurile de fotbal, se vor derula de acum fără public, iar discotecile şi cluburile şi-au închis de asemenea uşile.
Varianta Omicron generează în prezent o creştere puternică a cazurilor de COVID-19 în numeroase ţări europene, dintre care unele bat recorduri de la începutul pandemiei.
În Franţa, această cifră a depăşit pentru prima dată pragul de 200.000 de cazuri în 24 de ore, potrivit cifrelor dezvăluite miercuri de ministrul sănătăţii francez Olivier Veran.