‘Combatanții teroriști străini sunt foarte numeroși’ în Irak și în Siria, ‘și se cifrează la aproape 30.000’, iar ‘acum, când spațiul vital al Daech (acronimul arab al grupării SI) se reduce în Irak, îi vedem revenind la noi, nu doar în Europa, ci și în țările lor de origine precum Tunisia, Maroc’, a explicat Laborde, subsecretarul general al ONU, în timpul unei conferințe de presă la Geneva.
‘Atacurile teroriste în țările de origine riscă să fie din ce în ce mai puternice, pentru a contrabalansa presiunea care se exercită asupra lor’, a insistat el.
El a îndemnat statele să pună în funcțiune un ‘filtru’ pentru a face distincția între „o mare parte dintre combatanții străini care nu sunt persoane periculoase și cei care sunt’, informează Agerpres.
Laborde, fost judecător în Franța, a explicat de asemenea că membrii comunității internaționale dispun de instrumente juridice pentru a lupta împotriva terorismului, dar a subliniat că ‘adaptabilitatea și flexibilitatea organizațiilor teroriste sunt mult mai rapide ca ale noastre’.
Pentru a depăși această lipsă de flexibilitate, el a estimat că membrii comunității internaționale ar trebui să coopereze mai mult cu întreprinderi private precum Google, Twitter și Microsoft, pentru a-i supraveghea mai bine pe teroriști pe internet, însă fără a ‘încălca libertatea de expresie’, potrivit Agerpres.
De asemenea, el le-a cerut statelor să împartă mai mult și mai repede informațiile, estimând că ‘dacă acest lucru nu va fi făcut, actele teroriste vor continua să se amplifice’.
Comitetul împotriva terorismului, unde sunt reprezentate țările membre ale Consiliului de Securitate, a fost înființat la New York de Consiliu, chiar după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA.