Specialiştii au ajuns la concluzia alarmantă că oraşul Galaţi alunecă pur şi simplu în albia fluviului. Ultimul raport legat de stabilitatea falezei Dunării a fost întocmit în 2014 de către Academia Română şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. Documentul a scos la iveală că versantul alunecă spre fluviu cu circa 10 milimetri pe lună, scrie adevarul.ro.
Temerile specialiştilor au fost confirmate de sutele de cutremure din această zonă, care au avut loc în ultimii ani.
Experţii atrag atenţia că un cutremur de peste 6,5 grade pe Richter ar putea determina prăbuşirea versantului pe care se află trei cartiere ale Galaţiului. Cartiere în care se află câteva mii de locuinţe.
„Problema e complicată şi necesită o consultare cu toţi experţii atât în ce priveşte activitatea seismică, cât şi ce se întâmplă în zona Izvoarele. Dacă cutremurele ar fi peste 4 grade începe să devină mai gravă. Suntem şi noi puşi în faţa unui fenomen pentru prima dată care apare in ac zona„, a declarat Mircea Radulian, director ştiinţific INFP.
Problemele au fost semnalate încă din anul 2000, însă ele au fost luate în serios în 2011, când pe bulevardul Falezei a apărut o groapă imensă. Practic, o bucată de stradă de circa 20 de metri pătraţi s-a surpat într-o cavernă de 12 metri adâncime. Specialiştii compară acest fenomen cu ceea ce s-a întâmplat în Japonia în 2011.
Un cutremur de 9 grade a produs valuri de tsunami de până la 10 metri înălţime. În urma sesismului, NASA a calculat că Japonia s-a deplasat cu 2,4 m faţă de poziţia anterioară cutremurului.
Citeşte şi Fenomen îngrijorător în Galaţi: Insule de nisip pe Dunăre din cauza secetei VIDEO