UPDATE: Echipa Ministerului Sănătăţii transmite condoleanţe familiei îndoliate a pacientei de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, victima acelui nefericit eveniment, care a decedat duminică seară, la ora 19.50.
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a transmis familiei îndoliate că atât el cât şi echipa de la minister vor face tot posibilul pentru aflarea adevărului în acest caz.
„Sperăm să învăţăm cu toţii din acest episod tulburător, ca pe viitor, în niciun spital din România, să nu mai avem parte de o asemenea experienţă traumatizantă. Sunt alături de familia greu încercată şi acum, la ceas de cumpănă, le transmit că atât eu, cât şi echipa MS pe care o coordonez va face tot posibilul pentru aflarea adevărului”, a spus ministrul Victor Costache, potrivit MS.
Pacienta, în vârstă de 66 de ani, era în comă indusă după arsurile grave suferite în urmă cu o săptămână. Informația despre decesul femeii a fost confirmată de către secretarul de stat Horațiu Moldovan, dar şi de Mircea Beuran.
Femeia a murit duminică seara. Aceasta suferea de cancer pancreatic și a ajuns pe masa de operație de la Spitalul Floreasca, pentru operație. Era a doua operație la care a fost supusă. Deși avea o boală gravă, se pare că arsurile suferite pe 40% din corp i-au agravat starea. De când a avut loc incidentul, femeia era în comă indusă, iar astăzi a pierdut lupta cu viața.
Anchete sunt în desfășurare acum pentru a afla cine se face vinovat de această eroare care i-a grăbit moartea femeii. ”În intervalul 19:50 – 20:00, am primit semnalul că pacienta a decedat în Terapie Intensivă din secția de mari arși, era sub control medical multidisciplinar, dar probabil contextul biologic în care se găsea pacienta, cu boala incurabilă, un efort chirurgical făcut la cerere și evenimentul neplăcut și nedorit de nimeni la care s-a adăugat această arsură, biologic nu a rezistat ca să poată să depășească tot efortul medical făcut„, a afirmat profesorul Beuran la A3.
”Cancerul, arsura și stopul cardio-respirator sunt cele trei elemente care constituie actul de deces” a afirmat chirurgul. Medicul Beuran a mai afirmat că profesorul Lascăr a venit cu familia pacientei să-l roage să intervină pentru a rezolva, măcar pentru un timp, situația femeii de 66 de ani, fiind un caz de chirurgie oncologică depășită, plimbarea doamnei respectivă în spitalele din București neavând reușită, din cauza severității cazului, biologiei încărcate, stării de scădere în greutate avansată.
”Au cunoscut că, dacă se poate face ceva, este ca pacienta să-și recâștige dreptul de a înghiți apă și ceva mâncare” a afirmat Mircea Beuran, subliniind că pacienta, înainte de intervenție nu putea nici măcar să bea apă. ”Pacienta era într-o stare critică” a precizat profesorul.
„Acest aparat este cel mai nou aparat care se găsește în blocul operator. În ziua aceea avea o lună de folosință. Cu el s-a mai făcut chirurgie electrică, deci a mai fost folosit. Problema nu se leagă 100% de elementul de dezinfectare, biocidul. Este un element de electricitate. Undeva s-a făcut un scurt, o flamă, ceva care a angajat foc. Lucrul acesta trebuie dovedit de o expertiză tehnică legat de ce s-a făcut această flamă. În instrucțiunile substanței cu care s-a dat, atenționează că trebuie să fim atenți la activitatea cu electricitatea. Nu este interzis!”, a declarat profesorul Beuran, în direct la Antena 3.
„Evenimente acestea nu s-au întâmplat pentru prima oară în lume. Peste tot în lume au fost evenimente cu aparate de electrochirurgie și de sigilare și de tăiere și de cauter etc. Problema care se pune este că undeva, există situații în care se formează sau se interferează niște curenți. Această interferență nu o judecă medicul, probabil e un proces fizic care are loc în electricitate, iar lucrul acesta a scăpat sau scapă, nu știu, pentru că noi nu avem o expertiză tehnică a evenimentului. Între aparat și pacient există fire de curent, există un element neutru care se pune, o placă… Lucrurile acestea nu sunt încă analizate și nu le analizează echipa operatorie”, a adăugat.
„Eu am ajuns în clipa în care ei erau cu pacienta în blocul operator, în altă sală, continuau intervenția. Eu m-am atașat momentului în care am preluat momentul lor operator să-l duc către final, deoarece echipa era destul de șocată, speriată, nu pățiseră acest eveniment. Vreau să vă spun că unul dintre membrii echipei a ridicat bolnava în brațe de pe masă, moment în care un alt membru al echipei a aruncat ser fiziologic steril pe masă”, a mai spus el.