Alertă pe Dunăre. O navă s-a scufundat, mai multe vase sunt blocate

O navă s-a scufundat pe Dunăre, la Călăraşi, după ce un pod de gheaţă s-a rupt. Marinarii s-au salvat în ultimul moment. Navigaţia pe Dunăre este blocată, iar mai multe nave sunt în pericol după ce au derapat şi au fost luate de gheaţă. În portul Galaţi sunt blocate peste 100 de barje încărcate cu marfă, două nave maritime, dar şi ambarcaţiuni de mici dimensiuni.
Romania TV
27 feb. 2012, 07:06
Alertă pe Dunăre. O navă s-a scufundat, mai multe vase sunt blocate

UPDATE La Galaţi, circulaţia fluvială este este complet paralizată. O singură navă mai traversează cu mare dificultate şi numai pentru pasageri.Munca împingătoarelor este în zadar, pentru că sloiurile refac extrem de repede podul de gheaţă. În portul Galaţi sunt blocate peste 100 de barje încărcate cu marfă, două nave maritime, dar şi ambarcaţiuni de mici dimensiuni. Autorităţile spun că nu pot dinamita podul de gheaţă, deoarece asta ar însemna să distrugă habitatul acvatic.

UPDATE: Operaţiunea de asigurare a navei care a eşuat este în plină desfăşurare. Marinarii au urcat pe navă şi o asigură cu frânghii foarte groase. Nava este ancorată în mai multe puncte pentru a împiedica răsturnarea vasului. Sloiurile foarte mari de gheaţă de pe Dunăre au împins vasul pe mal, iar acesta s-a înclinat destul de mult. Nava este încărcată cu zeci de tone de cereale, fiind foarte grea şi care dacă se va înclina mai mult, cu siguranţă se va scufunda. La 500 de metri distanţă, se află o altă navă de mai mici dimensiuni, dar care ia apă la bord din cauza fisurilor provocate de sloiurile de gheaţă. Aceasta este înclinată foarte mult în partea din faţă, iar riscul ca nava să se scufunde este unul mare.

Potrivit directorului Căpităniei Zonale Giurgiu, Florin Oprea, navigaţia pe Dunăre este blocată, iar mai multe nave sunt în pericol după ce au derapat şi au fost luate de gheaţă. „Dunărea este blocată, se navighează în derivă, împreună cu gheaţa”, a spus Oprea,  adăugând că, pe fluviu, sunt blocate 12 vase şi 10 barje.

Directorul Căpităniei Zonale Giurgiu a precizat că cei doi marinari aflaţi pe nava care a fost scufundată de gheaţă în zona Chiciu au reuşit să se salveze în ultimul moment.

Florin Oprea a mai spus că în zona Călăraşi şi pe Dunărea fluvială nu există spărgător de gheaţă. El a precizat că în momentul în care se pune în mişcare un pod de gheaţă ca cel de la Călăraşi, nu poate fi luată nicio măsură de protecţie.

De asemenea, reprezentanţii Căpităniei Portului Călăraşi au declarat că un ponton al bacului a fost împins de gheaţă, pasarela acestuia şi cablurile de susţinere fiind rupte.

În aval de Chiciu, din cauza bucăţilor foarte mari de gheaţă, navele s-au deplasat în aval, în timp ce pe Braţul Borcea multe ambarcaţiuni pescăreşti şi de agrement au fost împinse pe mal sau luate la vale de gheaţă.

„Sunt convoaie cu aproximativ 50 de barje dar şi nave ale agenţilor economici din Călăraşi ancorate la mal, cărora li s-au rupt legăturile, iar acum navele plutesc pe apă, fiind duse în aval. Toţi au fost notificaţi de Căpitănia Portului Călăraşi înainte de îngheţ să nu intre pe fluviu, cu recomandarea să nu plece la drum şi să-şi găsească loc la ancoră. Avem informaţii că o navă s-ar fi scufundat, iar o alta s-a înclinat periculos. O să avem şi confirmarea acestei situaţii”, a declarat prefectul judeţului Călăraşi, Emil Muşat.

Surse din rândul oficialităţilor spun că nava scufundată se numea ADA 1, iar cea înclinată periculos este DUNAV.

Emil Muşat a precizat că pentru rezolvarea „acestei probleme” ar trebui spart podul de gheaţă, însă acesta se întinde de la Sulină până la Giurgiu.

„S-a încercat spargerea lui, dar este imposibil. În acest moment navele ar trebui fixate la mal cu parâme groase, dar natura a dovedit că orice parâme ar fi forţa gheţii le rupe. Ar trebui că un împingător să acţioneze în zonă pentru a scoate navele de acolo. Toţi marinarii au fost notificaţi să părăsească navele în caz de pericol”, a mai spus prefectul.

Prefectul a afirmat că sloiurile formate după ruperea podului de gheaţă au smuls şi staţia plutitoare de captare a apei, însă alimentarea cu apă potabilă în municipiul Călăraşi nu a fost afectată.

„Situaţia nu a provocat avarii şi incidente doar navelor şi barjelor, ci şi staţiei plutitoare de captare a apei. Aceasta a fost smulsă, dar nu sunt probleme în alimentarea cu apa a municipiului Călăraşi, deoarece de o lună aceasta nu mai era utilizată, apa în oraş fiind luată din Dunăre prin criburi, respectiv ţevi”, a mai declarat prefectul Emil Muşat.

La ora transmiterii acestei ştiri, prefectul judeţului Călăraşi, împreună cu reprezentanţii Căpităniei Portului Călăraşi şi reprezentanţii navelor de pe Dunăre, analizează situaţia la faţa locului pentru a conveni măsuri de intervenţie.

Probleme sunt şi în alte oraşe de pe Dunăre. La Galaţi, circulaţia fluvială este întreruptă.

Potrivit meteorologului Silviu Grigore, vremea nu se va încălzi astfel încât gheaţa să se deplaseze.

„Nu se va încălzi vremea astfel ca formaţiunile de gheaţă să se deplaseze şi să aducă pericole suplimentare. Vremea intră într-un uşor proces de răcire. Debitul Dunării este în creştere uşoară, însă podurile de gheaţă se vor menţine”, a declarat Silviu Grigore.

 

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Top 4 zodii care vor avea o lună februarie de vis. Plouă cu noroc peste ele
Capital.ro
Romania a pierdut o mare stea. A fost cea mai iubită prezentatoare. A încântat o țară întreagă vreme de trei decenii
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Undă de șoc pe piața valutară. La cât va urca euro
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu a renunțat. A plecat de bunăvoie. Acum s-a aflat decizia
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Vizită oficială a vicepreședintelui Comisiei Europene Roxana Mînzatu în România
MediaFlux
BANI la buget. Soluția GĂSITĂ de Guvern, de care românii POT PROFITA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte