Alertă pe Litoral, turiştii fac duşuri scoţiene la 13 grade Celsius. De ce este gheaţă apa mării Negre şi ce anunţă Elena Mateescu pentru weekend

Elena Mateescu, directorul ANM, a spus cum va fi vremea în acest weekend, dar și la începutul săptămânii următoare.
Filip Stan
28 iul. 2023, 19:38
Alertă pe Litoral, turiştii fac duşuri scoţiene la 13 grade Celsius. De ce este gheaţă apa mării Negre şi ce anunţă Elena Mateescu pentru weekend

Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat în ce zone ale țării va ploua în continuare şi cum va fi vremea în weekend la mare şi la munte. „Regimul de temperaturi va crește în următoarele zile. Mâine de pildă vom avea temperaturi apropiate de 34 de grade în Oltenia, Muntenia și în Banat, temperaturi de până la 25 de grade în partea de nord-vest a țării, respectiv în Maramureș. Duminică vorbim de temperaturi de până la 36 de grade, în special în Oltenia Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, acolo unde, la nivel local, vom consemna aceste valori ce caracterizează o vreme caniculară, cu un indice de temperatură-umezeală peste gradul critic de 80 de unități.

Prognoza meteo. Vortex polar în iulie, am avut temperaturi negative. Cum va fi vremea în august

Elena Mateescu, ANM: În nordul Moldovei vom avea doar 22-23 de grade

Și debutul săptămânii va fi în aceeași notă pentru că vorbim deja despre temperaturi de 34 de grade, tot în sudul Munteniei și al Olteniei, în timp ce în nordul Moldovei, de pildă, vom avea doar 22-23 de grade, dar, așa cum spuneam, ne așteptăm mai ales duminică ca în partea de vest, centru și nord a țării să avem perioade de instabilitate atmosferică, caracterizate prin ploi care vor avea caracter torențial, pe intervale scurte de timp vor putea de păși local 20-25 de litri pe metru pătrat, izolat 35-40 de litri pe metru pătrat și vor fi și condiții de grindină și chiar și ziua de luni va aduce, în special în jumătatea de est și în zonele montane, înnorări accentuate, cantități de precipitații importante și nu în ultimul rând, intensificări ale vântului care pot lua local aspect de vijelie”, a spus Elena Mateescu.

De ce este apa atât de rece pe litoralul Mării Negre. Temperatura a scăzut de la 23 de grade Celsius la 13

Turiștii care se află în aceste zile la mare au constatat faptul că apa Mării Negre este extrem de rece și doar cei mai curajoși au reușit să facă baie. În Marea Neagră a avut loc fenomenul Upwelling, un fenomen destul de rar, în care vântul bate atât de puternic încât schimbă direcția curenților din mare și ridică la suprafață apa foarte rece de la fund.

Iulie va fi cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată. ONU: „Era încălzirii globale s-a încheiat, a venit era fierberii globale”

La Marea Neagră vântul a bătut în sens invers față de mișcarea mării. Ca urmare a rafalelor care s-au înregistrat în aceste zile pe litoral, curenții au adus la suprafață apa foarte rece de la fundul mării, iar temperatura apei mării a scăzut brusc. În doar câteva ore, temperatura apei mării a ajuns de la 23 de grade la 13 de grade.

Temperatura mării a scăzut de la 23 de grade Celsius la 13
De vină a fost vântul, care a bătut în sens invers faţă de mişcarea mării. Rafelele de peste 60 de kilometri pe oră, combinate cu nişte curenţi violenţi, au adus la suprafaţă apa de la fund, care era rece. Temperatura mării a săzut de la 23 de grade Celsius la 13.

”E înfundată apa caldă, ce are tendinţa să se stratifice, şi scoasă la suprafaţă o apă rece nutritivă, bogată în nutrienţi, bogată în mici vietăţi acvatice ce hrănesc populaţia piscicolă.”, a explicat Adrian Bîlbă, doctor în științe, informează Observator.
Florin Timofte, cercetător ştiinţific susține că acest fenomen va continua și în următoarele zile, inclusiv în weekend.

”În următoarele două, trei zile s-ar părea că se menţine acest trend. Chiar dacă vântul va fi mai scăzut în intensitate, va menţine această tendinţă uşoară de upwelling şi apa va fi în continuare rece.

Ce este fenomenul Upwelling
Upwelling este un fenomen oceanografic care implică mișcarea, determinată de vânt, a apei dense, mai reci și, de obicei, bogate în nutrienți, din adâncuri spre suprafața oceanului. Aceasta înlocuiește apa de suprafață mai caldă și de obicei săracă în nutrienți.

Apa bogată în nutrienți stimulează creșterea și reproducerea producătorilor primari, cum ar fi fitoplanctonul. Biomasa de fitoplancton și prezența apei reci în aceste regiuni permit identificarea zonelor de reflux prin temperaturile reci de la suprafața mării.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii