Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat în ce zone ale țării va ploua în continuare şi cum va fi vremea în weekend la mare şi la munte. „Regimul de temperaturi va crește în următoarele zile. Mâine de pildă vom avea temperaturi apropiate de 34 de grade în Oltenia, Muntenia și în Banat, temperaturi de până la 25 de grade în partea de nord-vest a țării, respectiv în Maramureș. Duminică vorbim de temperaturi de până la 36 de grade, în special în Oltenia Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, acolo unde, la nivel local, vom consemna aceste valori ce caracterizează o vreme caniculară, cu un indice de temperatură-umezeală peste gradul critic de 80 de unități.
Prognoza meteo. Vortex polar în iulie, am avut temperaturi negative. Cum va fi vremea în august
Elena Mateescu, ANM: În nordul Moldovei vom avea doar 22-23 de grade
Și debutul săptămânii va fi în aceeași notă pentru că vorbim deja despre temperaturi de 34 de grade, tot în sudul Munteniei și al Olteniei, în timp ce în nordul Moldovei, de pildă, vom avea doar 22-23 de grade, dar, așa cum spuneam, ne așteptăm mai ales duminică ca în partea de vest, centru și nord a țării să avem perioade de instabilitate atmosferică, caracterizate prin ploi care vor avea caracter torențial, pe intervale scurte de timp vor putea de păși local 20-25 de litri pe metru pătrat, izolat 35-40 de litri pe metru pătrat și vor fi și condiții de grindină și chiar și ziua de luni va aduce, în special în jumătatea de est și în zonele montane, înnorări accentuate, cantități de precipitații importante și nu în ultimul rând, intensificări ale vântului care pot lua local aspect de vijelie”, a spus Elena Mateescu.
De ce este apa atât de rece pe litoralul Mării Negre. Temperatura a scăzut de la 23 de grade Celsius la 13
Turiștii care se află în aceste zile la mare au constatat faptul că apa Mării Negre este extrem de rece și doar cei mai curajoși au reușit să facă baie. În Marea Neagră a avut loc fenomenul Upwelling, un fenomen destul de rar, în care vântul bate atât de puternic încât schimbă direcția curenților din mare și ridică la suprafață apa foarte rece de la fund.
La Marea Neagră vântul a bătut în sens invers față de mișcarea mării. Ca urmare a rafalelor care s-au înregistrat în aceste zile pe litoral, curenții au adus la suprafață apa foarte rece de la fundul mării, iar temperatura apei mării a scăzut brusc. În doar câteva ore, temperatura apei mării a ajuns de la 23 de grade la 13 de grade.
Temperatura mării a scăzut de la 23 de grade Celsius la 13
De vină a fost vântul, care a bătut în sens invers faţă de mişcarea mării. Rafelele de peste 60 de kilometri pe oră, combinate cu nişte curenţi violenţi, au adus la suprafaţă apa de la fund, care era rece. Temperatura mării a săzut de la 23 de grade Celsius la 13.
”E înfundată apa caldă, ce are tendinţa să se stratifice, şi scoasă la suprafaţă o apă rece nutritivă, bogată în nutrienţi, bogată în mici vietăţi acvatice ce hrănesc populaţia piscicolă.”, a explicat Adrian Bîlbă, doctor în științe, informează Observator.
Florin Timofte, cercetător ştiinţific susține că acest fenomen va continua și în următoarele zile, inclusiv în weekend.
”În următoarele două, trei zile s-ar părea că se menţine acest trend. Chiar dacă vântul va fi mai scăzut în intensitate, va menţine această tendinţă uşoară de upwelling şi apa va fi în continuare rece.
Ce este fenomenul Upwelling
Upwelling este un fenomen oceanografic care implică mișcarea, determinată de vânt, a apei dense, mai reci și, de obicei, bogate în nutrienți, din adâncuri spre suprafața oceanului. Aceasta înlocuiește apa de suprafață mai caldă și de obicei săracă în nutrienți.
Apa bogată în nutrienți stimulează creșterea și reproducerea producătorilor primari, cum ar fi fitoplanctonul. Biomasa de fitoplancton și prezența apei reci în aceste regiuni permit identificarea zonelor de reflux prin temperaturile reci de la suprafața mării.