UPDATE 22:35: În apele Olteţului s-au scurs aproximativ 50 de tone de ţiţei, iar pata se întinde pe 15-20 de kilometri, potrivit ministrului Mediului.
UPDATE 21:40: Ministrul Rovana Plumb, însoţită de o echipă de specialişti din Ministerul Mediului şi Pădurilor, s-a deplasat în zona afectată de poluarea cu țiței de pe râul Olteț. La fața locului, ministrul Mediului şi Pădurilor a avut discuții cu privire la poluarea produsă atât cu reprezentanții ABA Olt și ai IJSU Olt, cât și cu conducerea SC Conpet SA.
„Am cerut să fie luate toate măsurile de intervenție pentru a stopa unda de poluare ca să evităm propagarea dincolo de lacul de acumulare Drăgănești. Deocamdată, prioritatea zero este intervenția pentru a stopa unda de poluare, astfel încât să protejăm populația. Reprezentanții Administrației Bazinale Olt au intervenit prompt, atât cu materiale, cât și cu resurse umane. După finalizarea acțiunilor de depoluare, vom face o evaluare, iar poluatorul va trebui să plătească”, a declarat ministrul Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb.
Având în vedere că, din cauza debitului mare al râului Olteț, unda de poluare s-a propagat foarte repede, depășind toate barajele absorbante montate, a fost luată decizia ca echipele de intervenție să acționeze cu materiale la nivelul lacului de acumulare Drăgănești. Astfel, în dreptul barajului Drăgănești, au fost montate hidrobaraje, baraje absorbante și se acționează cu materiale absorbante pentru neutralizare.
La fața locului, au fost montate generatoare electrice astfel încât echipele să poată continua acțiunea de depoluare și pe timpul nopții.
UPDATE 20:22: Echipele de intervenţie ale ABA şi SGA Olt, împreună cu cele ale IJSU Olt şi Conpet SA, acţionează în continuare, pentru stoparea undei poluante si decontaminare, cu baraje flotante de retentie, baraje absorbante şi material absorbant pe râul Olteţ.
SC Conpet SA, prin firma de depoluare cu care are contract, nu a asigurat materialele pentru intervenţie la timp şi în cantitate suficientă, acestea fiind puse la dispoziţie de Administraţia Naţională Apele Române (ANAR), prin intermediul administraţiilor bazinale de apă.
Până la această oră, au fost montate 12 baraje şi au fost utilizate 15 tone de material absorbant (spill-sorb) pentru limitarea poluării. Întrucât stocul de materiale absorbante deţinut la nivelul administraţiilor bazinale de apă a fost epuizat, ANAR achiziţionează în regim de urgenţă noi cantităţi care să asigure necesarul pentru intervenţie.
După finalizarea intervenţiei, ANAR va face o evaluare a costurilor materialelor utilizate, urmând să ceară SC Conpet SA să achite contravaloarea acestora şi a intervenţiei. Conform principiului „poluatorul plăteşte”, SC Conpet SA are obligaţia să ia toate măsurile pentru depoluarea zonei afectate şi readucerea acesteia la starea iniţială.
Filiala Caracal a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare, care administrează 2 prize de apă pentru irigaţii din lacul Drăgăneşti, a fost avertizată preventiv cu privire la riscul poluarii apei.
Intervenția este foarte dificilă din cauza debitului mare pe care îl are râul Olteț, precizează Ministerul Mediului.
Scurgerea la sursa de poluare s-a stopat, iar Laboratorul de Calitate a Apei din cadrul SGA Olt a prelevat probe de apă din punctele punte Racoviţa şi pod Fălcoiu. Nu s-a constatat mortalitate piscicolă.
Pe tronsonul poluat nu sunt amplasate surse de apă sau construcţii hidrotehnice care să fie afectate.
De asemenea, o echipă a SC ENVIROTEC SRL Constanţa – prezentă în zona Piteşti, cu care Societatea CONPET S.A. are încheiat contract pentru intervenţii la poluări, se deplasează la faţa locului pentru evaluarea situaţiei şi intervenţie.