Infractorii devin din ce în ce mai inventivi și de abia așteaptă ca oamenii să le pice în plasă.
De această dată, ei au apelat la o metodă care, în principiu, vizează doar utilizatorii de telefoane cu sistem de operare Android.
Utilizatorii de smartphone-uri cu sistem de operare Android trebuie să fie atenți la mesajele pe care le primesc, pentru că hackerii au găsit o nouă modalitate prin care îi păcălesc pe oameni, reușind foarte simplu să le fure datele bancare!
Avertismentul a fost lansat de către experții de la Fox IT. Mai exact, aceștia au descoperit că infractorii cibernetici trimit un mesaj pe telefoanele care au sistem de operare Android.
În acest mesaj se arată că utilizatorul trebuie să autorizeze plata unei sume mari.
Apoi, victima este îndrumată să sune la un număr de telefon. Infractorii cibernetici spun că acesta este al băncii.
Aceștia au mai tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că utilizatorul va primi un mesaj în care i se va cere confirmarea unei tranzacții.
Mai mult decât atât, în urma apelului, utilizatorii vor primi un alt mesaj în care li se va spune să descarce o versiune a unei aplicații anti-virus.
Astfel, infractorii doresc să dea impresia că, în acest fel, utilizatorii vor fi protejați.
Pe lângă mesajul propriu zis, există și un link de unde utilizatorii pot descărca așa numita aplicație. Odată apăsat acest link, va începe descărcarea unei aplicații care, din nefericire, nu este cea anti-virus.
După ce este descărcată pe telefoanele Android, utilizatorii se confruntă cu malware-ul Vultur, iar acesta nu numai că poate fura date bancare de pe dispozitiv, ci și poate sparge parolele, potrivit Themirror.uk.
Pe lângă cele menționate anterior, acesta este capabil să spioneze ecranele în timpul conectării și să obțină acces la diverse date personale.
Prin urmare, utilizatorii de telefoane Android ar trebui să fie precauți în ceea ce privește orice mesaje care îi îndeamnă să contacteze banca.
În cazul în care nu ești sigur cu privire la autenticitatea mesajului primit, cel mai bine este să suni direct la bancă pentru a clarifica.
De asemenea, multe bănci au atras atenția cu privire la fraudele din mediul online, dar și cele prin intermediul SMS-urilor.
Citește și În acte preoţi, în realitate infractori cibernetici. Cum se pot fura 4 milioane de dolari
Deci, în cazul oricărei neclarități, pe site-urile fiecărei bănci din România sunt oferite sfaturi cu privire la astfel de situații.
Mare atenție la mesajele primite și mai puțină grabă când vine vorba despre genul acesta de situații.
Dacă stai să te gândești câteva secunde, îți vei da seama că ceva este în neregulă.