Epidemia a izbucnit luna trecută în sudul statului Guineea şi s-a extins în capitala Conakry şi în ţara vecină, Liberia. Este pentru prima dată când virusul este întâlnit în această parte a Africii, unde se pare că infecţiile s-au produs din cauza ritualurilor locale de înmormântare ce presupun contactul cu lichidele corporale ale celui înhumat.
Conform ultimelor date publicate de OMS, în Guineea s-au înregistrat până în prezent 157 de cazuri şi au fost confirmate 101 decese, iar în Liberia au fost anunţate 21 de cazuri şi 10 decese. Au fost semnalate îmbolnăviri şi în Sierra Leone, o altă ţară care se învecinează cu Guineea şi cu Liberia.
Circa 50 de experţi străini au fost trimişi la faţa locului pentru a ajuta la implementarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului şi pentru a examina persoanele despre care se ştie că au intrat în contact cu cei infectaţi.
În opinia lui Keija Fukuda, asistent al directorului general al OMS, acest focar epidemic ar putea fi eradicat într-un interval cuprins între două şi patru luni, în timp ce un expert din echipa trimisă în Guineea a avertizat asupra riscului răspândirii virusului şi în alte ţări din zonă. Acestea din urmă au trimis echipe medicale la frontiere şi desfăşoară campanii de informare şi prevenţie. Şi Franţa a trimis o echipă medicală pe aeroportul din Conakry pentru a preveni îmbarcarea vreunui pasager suspect de Ebola în zborurile către Paris.
Virsul Ebola a fost izolat pentru prima dată în anii 1970 în Zair, actuala Republică Democrată Congo. Epidemiile cele mai grave au avut o rată a mortalităţii de până 90%, pentru această boală neexistând niciun tratament. Cea mai importantă epidemie de acest fel a fost consemnată în anul 2000 în Uganda, unde din cele 425 de cazuri înregistrate jumătate s-au soldat cu deces.