Este vorba de operațiunea cea mai vastă întreprinsă vreodată în Orientul Mijlociu, au precizat organizațiile într-un comunicat.
Potrivit unui anunț făcut anterior de OMS, campania va avea loc în Siria, Liban, Iordania, Turcia, Irak, Egipt, țări unde se află numeroși refugiați sirieni, precum și în Cisiordania și în întreaga Fâșie Gaza.
VEZI ŞI: O BOALĂ NECRUŢĂTOARE ameninţă EUROPA. Cei mai VULNERABILI sunt COPIII
Campania de vaccinare vine ca reacție la descoperirea unor copii atinși de poliomielită în Siria, pentru prima dată din 1999. În comunicat se vorbește de un număr de 17 cazuri: 15 în Deir Ezzor /est/, unde rebelii controlează zone largi, unul în Alep /nord/ și unul în Duma, în apropiere de Damasc.
”În interiorul Siriei, campania vizează vaccinarea a 2,2 milioane de copii, inclusiv a celor care trăiesc în zonele disputate și a celor care au lipsit la campaniile precedente”, precizează UNICEF și OMS, recunoscând totodată faptul că, din cauza conflictului, este imposibil accesul la numeroși copii, relatează agerpres.ro.
”Toți copiii sirieni ar trebui protejați împotriva maladiei”, a insistat Ala Alwan, director regional al OMS, lansând un apel la cooperare către ”toate părțile conflictului din Siria”.
Organizațiile sanitare estimează că există un risc sporit în legătură cu propagarea maladiei în regiune.
Poliomielita este o maladie foarte contagioasă care îi afectează mai ales pe copiii sub cinci ani. Ea poate provoca paralizia în câteva ore și poate fi fatală în unele cazuri. Tulpina care i-a afectat pe copiii din Siria are legătură cu tulpina provenită din Pakistan, care a fost, de asemenea, detectată în eșantioane de ape uzate din Egipt, Israel și Teritoriile palestiniene.
Citeşte şi Povestea INCREDIBILĂ a unei familii din Siria: Şi-a găsit copilul pe care îl credea mort VIDEO