Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la laboratorul public brazilian Fundación Oswaldo Cruz (Fiocruz) și a fost anunțată în cadrul seminarului asupra Zika reunit la Recife, în capitala statului Pernambuco, care este regiunea din Brazilia cea mai afectată de Zika și de microcefalie la nou-născuți.
Biologul Constancia Ayres a explicat că experimentul a fost realizat în laborator, asupra a circa 200 de țânțari Culex, dar a avertizat că rezultatele nu sunt încă concludente, astfel încât nu se poate afirma că această specie poate infecta oamenii prin înțepătura sa.
Potrivit Ayres, „există o mare probabilitate” ca țânțarul obișnuit să transmită Zika și la oameni, la fel cum îi poate infecta și cu alte arbovirusuri.
Cercetătorii de la Fiocruz au prins țânțari din habitatul lor natural, din regiunile afectate de virus, pentru a vedea dacă și țânțarul Culex este un purtător al virusului Zika. Potrivit lui Ayres, va fi nevoie de cercetări de între 6 și 8 luni, până se va putea ajunge la un rezultat final.
Până acum se considera că țânțarul Aedes aegypti este principalul transmițător al Zika și al altor boli ca Dengue și Chikunguńa.
Prezența Culex în zonele urbane din Brazilia este de 20 de ori mai mare decât ce a țânțarului Aedes aegypti, potrivit cercetătorilor.
Acest țânțar, care este răspândit practic în întreaga lume, își depune ouăle în depozite de ape murdare, spre deosebire de Aedes, care se reproduce în ape curate.