BULGARIA. Coduri portocaliu și galben de ninsoare şi ploaie, însoțite de vânt puternic
În perioada 22-23 martie 2018, Bulgaria va fi afectată de căderi însemnate de precipitații sub formă de ninsoare și ploaie, însoțite de vânt puternic. În perioada imediat următoare temperaturile vor scădea brusc, vor mai fi precipitații sub formă de ninsoare și ploaie, iar, în partea de nord a Bulgariei, acestea vor fi însoțite de vânt puternic, ceea ce va duce la apariția viscolului. Au fost emise următoarele coduri de atenționare meteorologică:
- Cod portocaliu de precipitații sub formă de ninsoare și vânt puternic în regiunile: Vidin, Vrața, Montana, Pleven, Loveci, Sofia, Sofia-Regiune, Pernik, Kjustendil, Gabrovo, Veliko Târnovo, Ruse, Târgoviște, Razgrad, Șumen, Silistra, Dobrich și Varna. Stratul de zăpadă va atinge 15-30 cm și vor fi condiții de viscolire a zăpezii;
- Cod galben de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare în regiunile: Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Stara Zagora, Haskovo, Kârdjali, Yambol, Sliven și Burgas. Cantitatea de precipitații va înregistra valori de 15-20 litri/m2. Stratul de zăpadă va atinge 5cm, iar în zonele montane 20 cm și vor fi condiții de formare a poleiului;
- Cod galben de precipitații sub formă de ninsoare în regiunea Smolian. Cantitatea de precipitații va înregistra valori de 15-35 litri/m2. Stratul de zăpadă va atinge 30 cm și vor fi condiții de formare a poleiului.
Se recomandă ca șoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată și să aibă autoturismele echipate pentru circulație pe drumurile publice în condiții de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnele organelor de poliție aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codului de atenționare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilității reduse în condiții de viscol puternic.
Se pot obține informații despre starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, informații despre starea actuală a drumurilor de pe aplicația gratuită LIMA (n.a.– deocamdată doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și non-stop de la numărul de telefon 070013020. În cadrul Agenției menționate funcționează pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situațional, care colectează și sintetizează datele privind situația drumurilor republicane/publice.
Bosnia și Herțegovina (BIH) – Condiții meteorologice severe în perioada 22-23 martie 2018
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bosnia și Herțegovina că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile bosniace, circulația pe drumurile publice se desfășoară în condiții de iarnă și au fost impuse restricții pe următoarele drumuri:
- Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica închis din cauza inundațiilor provocate de râul Sava;
- Olovo-Kladanj, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Travnik-Donji Vakuf, Livno-Kupres-Bugojno, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Bihać-Ključ și Bosanski Petrovac-Drvar-Livno – circulația se realizează cu dificultate din cauza căderilor recente de zăpadă;
- Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad și Turbe-Karanovac – pericol de producere de alunecări de teren și căderi de pietre pe carosabil;
- punctul de trecerea a frontierei de la Izačić rămâne în continuare închis pentru circulația mijloacelor agabaritice, camioanelor și vehiculelor cu remorcă.
În conformitate cu legea bosniacă, dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă este obligatorie până la 15 aprilie 2018, iar autocamioanele și vehiculele destinate transportului de persoane (autobuze, autocare, microbuze etc.), trebuie să fie dotate suplimentar cu nisip (un sac) și lopată.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sarajevo.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața”.