Preşedintele comisiei, Georgică Severin, a explicat că Guvernul poate, în situaţii de urgenţă, să emită ordonanţe de urgenţă, dar unele domenii menţionate în proiectul de abilitare — şantiere arheologice, cinematografie şi patrimoniu — nu ar justifica „o scurtcircuitare a Parlamentului”.
„Din punctul nostru de vedere, niciunul dintre subiectele pentru care s-a solicitat abilitarea nu ar reprezenta o urgenţă. Nu e vorba de ordonanţe de urgenţă care pot fi emise tot timpul, e vorba de ordonanţe simple pe care Guvernul îşi propunea să le dea pe anumite domenii pe perioada vacanţei parlamentare. Niciunul din domeniile respective nu prezenta un grad de urgenţă, o situaţie care să ducă la scurtcircuitarea Parlamentului. (…) În programul de guvernare prezentat anul trecut de premierul Cioloş, acela de 13 pagini, Cultura a avut cinci rânduri şi niciunul dintre ele nu prevedea ce îşi propune să modifice acum. Rolul unui Guvern tehnocrat este administreze, nu avem nimic împotrivă să se facă rectificări bugetare, să asigure bunul mers al lucrurilor. Dar modificarea unor legi fundamentale, schimbarea unor domenii fără ca Parlamentul să-i fi dat mandat… Dacă intervine o urgenţă justificată Guvernul poate să dea o ordonanţă de urgenţă în orice moment”, a spus Severin.
Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a subliniat că unele prevederi ale legislaţiei din domeniul cinematografiei trebuie adaptate normelor europene.
„Patrimoniul e o prioritate naţională şi prin aceste modificări am interveni de urgenţă, iar cu cinematografia suntem în urmă în adaptarea legislaţiei la normele europene. Aceste modificări ar ameliora o serie de disfuncţionalităţi, ar fi în favoarea industriei cinematografice. (…) Nu e o formă de a evita procesul de consultare democratică. Da, e un risc pe care am considerat poate că merită să ni-l asumăm dacă dorim ca anumite disfuncţionalităţi să fie reglate imediat. (…) La siturile arheologice am putea corela mai bine obligaţiile celor le care au în grijă, legislaţia e deficitară”, a spus şuteu în şedinţa Comisiei de cultură a Senatului.
Regizorul Cristian Mungiu, invitatul ministrului, a pledat pentru desecretizarea concursurilor de la CNC.
„E bine ca nişte lucruri pe care le-am convenit cu toţii că trebuie modificate, să fie modificate cât mai urgent. Nu neapărat în aceste două luni, dar sunt lucruri care de foarte multă vreme nu funcţionează foarte bine în lege şi există o concordie largă asupra lor. Deci cred că acele lucruri pot fi modificate. Concursul la CNC e secretizat şi toată lumea a ajuns la concluzia că asta nu funcţionează în sine şi atunci e cazul să-l desecretizăm pentru ca să terminăm cu făţărnicia asta”, a afirmat Mungiu.
Parlamentarii din Comisia Juridică au amânat pentru o săptămână dezbaterea
Comisia juridică a Senatului a amânat, marţi, pentru o săptămână dezbaterea la proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, solicitând Executivului să prezinte detalii.
Senatorul PSD Ovidiu Donţu a propus ca acest proiect de lege să fie discutat săptămâna viitoare, iar ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul să trimită „un material scris din care să rezulte la fiecare lege organică care se modifică ce prevederi sunt cerute a fi modificate prin ordonanţă”. Membrii comisiei au aprobat această propunere.
Proiectul de lege a primit, până în prezent, avize negative de la comisiile pentru transporturi şi energie, pentru administraţie, pentru cultură şi avize pozitive cu amendamente de la comisiile pentru dezvoltare şi strategii economice, pentru buget, pentru agricultură şi pentru sănătate.
Senatul a respins luni ca proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe să fie dezbătut în procedură de urgenţă.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare a fost adoptat în şedinţa din 8 iunie a Executivului.