La şedinţa care este condusă de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi-au anunţat prezenţa 462 de parlamentari, din totalul de 587.
În debutul dezbaterilor, premierul Victor Ponta a spus că proiectul de buget propus de Guvern pentru acest an a fost discutat, negociat şi agreat cu FMI, CE şi Banca Mondială şi este perfectibil în continuare, dar amendamente nu pot fi acceptate decât dacă există o bază pentru acestea.
„Vreau să mulţumesc tuturor acelor parlamentari care au înţeles că amendamente la bugetul de stat pot fi făcute dacă există şi o bază pentru acestea. Nu cred că bugetul întocmit de Guvern este prefect, cred că este perfectibil şi poate fi îmbunătăţit prin contribuţia dumneavoastră, dar cred că mesajul de stabilitate şi de seriozitate pe care cei mai mulţi dintre membrii Parlamentului l-au dat la momentul dezbaterii în comisii va continua şi în perioada dezbaterilor din plen”, a spus Ponta, citat de Mediafax.
El a arătat că proiectul de buget nu mai pune accentul pe finanţări strict de la bugetul de stat, care în perioada 2010-2012 s-au dovedit a fi „strict clientelare”, ci pe fonduri europene şi rambursabile.
Premierul a explicat totodată că Guvernul a decis să menţină cota unică de impozitare, deoarece aceasta a fost una dintre înţelegerile politice pe care a fost formată USL, chiar dacă el personal, în calitate de social-democrat, pledează pentru un sistem de impozitare diferenţiată.
„Pentru cota unică de 16%, nu am ascuns niciodată şi nu voi ascunde nici în continuare faptul că, fiind social-democrat, cred în impozitarea diferenţiată, însă înţelegerea politică pe care s-a bazat formarea Uniunii Social-Liberale şi promisiunea fermă făcută de noi în campania electorală privind păstrarea cotei unice se reliefează în acest buget şi îmi doresc ca mesajul pentru mediul de afaceri să compenseze ceea ce, din punctul de vedere al unui social-democrat, este mai puţin bine-venit în ceea ce priveşte zona socială. Am menţinut cota unică şi o vom menţine în continuare„, a spus Ponta.
E a adăugat că speră ca proiectul de buget să fie adoptat de Parlament şi promovat de preşedinte cât mai curând.
„Le mulţumesc grupurilor parlamentare UDMR şi PPDD pentru discuţiile extrem de utile şi serioase pe care le-am avut la întâlnirile cu ele. Vreau să transmit un mesaj că opoziţia reprezentată în Parlament şi în România de către UDMR şi PPDD este şi poate fi partener pentru majoritatea parlamentară în discuţiile care privesc prezentul şi viitorul acestei ţări„, a mai spus Ponta.
El a arătat că este un lucru important ca orice majoritate, oricât de consistentă este acum sau oricât de fragilă era în urmă cu un an, are obligaţia de a trata cu respect opoziţia şi de a învăţa din lecţiile „dureroase” ale anilor trecuţi, când simpla majoritate era considerată suficientă pentru a impune un punct de vedere.
„Este un mod de lucru pe care intenţionez să-l continui atât timp cât voi fi prim-ministru. Îmi doresc să rămână ca o regulă de respect şi de colaborare între putere şi opoziţie„, a spus Ponta. El a arătat că aceeaşi solicitare la dialog a adresat-o şi grupului PDL, care însă a refuzat o întâlnire.
Parlamentarii vor dezbate pe articole bugetul de stat, ei urmând să discute bugetele propuse pentru un număr de 52 de ordonatori de credite – ministere, agenţii, autorităţi şi consilii.
În total, la proiectul propus de către Guvern pentru a fi adoptat de Parlament au fost depuse un număr de 13.450 de amendamente, timpul alocat dezbaterii şi adoptării bugetului pentru fiecare ordonator de credite fiind proporţional cu numărul de amendamente.
După adoptarea bugetului de stat, senatorii şi deputaţii vor trebui să adopte proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, la care au fost depuse un număr de 38 de amendamente, durata estimată pentru dezbatere şi vot fiind de 30 de minute.
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au adoptat, vineri seară, cu amendamente, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2013. Raportul favorabil a întrunit 23 de voturi „pentru”, 3 abţineri şi 5 voturi „împotrivă”. La nivelul comisiilor de buget-finanţe a fost amendat proiectul legii bugetului de stat, faţă de forma popusă de Guvern, fiind realizate o serie de redistribuiri de sume de la bugetul Ministerului de Finanţe către alţi ordonatori de credite.
De asemenea, parlamentarii din cele două comisii au adoptat, vineri seară, fără amendamente, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013. Raportul favorabil a întrunit 24 de voturi „pentru”, cinci voturi „împotrivă” şi trei abţineri.