Scandalul pe tema Transnistriei creează îngrijorări la nivel internațional, iar acest subiect i-a dat de gândit și președintelui din Belarus. Alexander Lukașenko e de părere că planul Occidentului este să facă posibilă unirea României cu Republica Moldova. Lukașenko crede că în acest fel Republica Moldova ar deveni o forță occidentală.
„Occidentul ar vrea să rezolve problema cu Rusia cu o singură lovitură și în Transnistria să închidă această ‘gaură cenușie’, cum se spune, și să unească Moldova, să o bage în România sau să o facă pro-occidentală. Acesta este scopul lor”, a afirmat Lukașenko, relatează agenția de presă de stat din Belarus Belta.
Și fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Şalaru, spune că unica soluție a moldovenilor e ca teritoriul lor să se unească cu România.
„Unica soluţie pe care noi o avem astăzi şi cred că şi Europa e timpul să înţeleagă că teritoriul românesc de peste Prut trebuie să se unească cu România, fiindcă altă soluţie nu există. Ori, peste 10 sau 15 ani Republica Moldova trebuie dusă la azilul de batrâni, fiindcă nu va mai avea cine să lucreze să plătească impozite. Tineretul pleacă, eu cunosc situaţia dintr-un partid politic pe care l-am condus, la Organizaţia de Tineret veneau la şedinţe 300 sau 400 de tineri. Acum, 90% din ei au plecat din ţară”, a spus Şalaru, conform news.ro.
„Cetăţenii de acolo ştiu acest lucru, ştiu, procentul unioniştilor a crescut în proporţie geometrică, cu câţiva ani în urmă era 4% sau 5% pentru unire, acum minimum 40% sunt pentru unire cu România. Oamenii, inclusiv şi ruşii văd unica soluţie prin unirea cu România”, a adăugat Anatol Şalaru.
Anunțul momentului în Europa. Rusia este gata să înceapă un nou război pentru Transnistria. Ministerul Afacerilor Externe, condus de către Serghei Lavrov, a confirmat informația.
„Legat de acumularea semnificativă de personal și echipament militar ucrainean în apropiere de granița dintre Ucraina și Trannistria, așa cum au fost constatate de Ministerul apărării din Federația rusă, desfăsurarea de artilerie pusă în poziție de tragere, ca și numărul crescut la un nivel fără precedent de zboruri ale dronelor ucrainene deasupra teritoriului Transnistriei, avertizăm SUA, NATO și pe acoliții lor ucraineni să nu întreprindă acțiuni aventuroase.
Susținem cu putere soluționarea oricărui subiect prin mijloace politice și diplomatice. În același timp, să nu aibă nimeni nicio îndoială că Armata Federației Ruse va răspunde la provocările regimului de la Kiev, dacă va avea loc orice fel de acțiune, și vom asigura protecția compatrioților noștri din Transnistria. Orice acțiune care va fi un pericol la adresa lor va fi considerată, în conformitate cu legile internaționale, ca un atac la adresa Federației Ruse”, se arată în comunicatul MAE rus.
Ministerul Apărării al Republicii Moldova a transmis, vineri, că „nu există ameninţări directe la adresa securităţii militare a statului”, după ce Moscova a acuzat din nou Ucraina că pregăteşte o „invazie” în Transnistria şi a avertizat că orice ameninţare la adresa soldaţilor ruşi de acolo va declanşa o ripostă militară „adecvată” din partea Rusiei.
„În prezent nu există ameninţări directe la adresa securitaţii militare a statului”, a precizat Ministerul Apărării al Republicii Moldova, într-un comunicat în care susţine că monitorizează toate evenimentele, acţiunile şi schimbările care au loc în regiune şi pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol’, capitala autoproclamatei republici transnistrene.
„Ministerul colaborează cu toate celelalte autorităţi de securitate ale statului pentru a preveni împreună orice tentativă de destabilizare, pentru a menţine pacea şi stabilitatea în ţară, astfel încât cetăţenii noştri să fie în siguranţă”, subliniază instituţia într-un comunicat transmis presei.