Alexandr Lukaşenko anunţă că Ucraina a propus un pact de neagresiune cu Belarus. Liderul de la Minsk susţine că Ucrainai-a propus un pact de neagresiune, deși continuă să antreneze militanți despre care afirmă că ar reprezenta o potențială amenințare la adresa securității Belarusului, relatează TASS.
„Nu știu de ce ucrainenii fac asta. Pe de o parte ne cer să nu luptăm cu Ucraina în niciun caz, ca trupele noastre să nu se deplaseze acolo. Ei sugerează semnarea unui pact de neagresiune”, a declarat Alexandr Lukașenko la o întâlnire privind situația socio-politică și infracționalitatea din Belarus. Acesta a mai declarat că liderii Poloniei și Lituaniei sunt „în generali nebuni” și că creează amenințări la adresa Belarusului. „De ce au nevoie de acest lucru? Nu este clar. Prin urmare, suntem forțați să reacționăm aspru. Avem destule probleme în jurul perimetrului – atât în spațiul aerian, cât și la sol, la granița terestră. Avem destule probleme acolo”.
Citeşte şi: Alertă maximă la graniţa Republicii Moldova. Regimul separatist de la Tiraspol trece la mobilizări
Rusia a folosit Belarus ca o trambulină în februarie 2022 pentru a-și lansa ofensiva eșuată de a cuceri capitala ucraineană Kiev, iar cele două ţări au continuat să organizeze exerciții militare comune pe parcursul invaziei din Ucraina. Belarus a dat asigurări că nu vrea să se implice direct în războiul din Ucraina, însă a permis staționarea soldaților ruși pe teritoriul său. În octombrie Rusia şi Belarus au anunțat o forță militară comună. Conform Ministerului Apărării de la Minsk, „până la 9.000 de soldați ruși” și circa 170 de tancuri staționau în Belarus.
Citeşte şi: Războiul se apropie de România. Moldova, ameninţată cu „repetarea scenariului ucrainean”
Alexandr Lukașenko a justificat măsura prin faptul că Ucraina ar pregăti un atac asupra țării sale: „Stăpânii lor îi împing să declanșeze un război împotriva Belarusului pentru a ne atrage și pe noi în el. Să se ocupe de Rusia și de Belarus în același timp”. Ulterior, în timpul unei întâlniri pe care a avut-o în aceeași zi cu generalii săi, preşedintele de la Minsk le-a spus acestora că decizia ar fi fost de fapt luată din cauza unei posibile amenințări venite din partea Poloniei, care „pur și simplu tremură, cerându-le americanilor să aducă imediat și plaseze arme nucleare în Polonia, inclusiv cele din arsenalul nuclear al Germaniei”.