„S-au întâmplat atât de multe lucruri cumplite pe care mi-e greu să mi le amintesc, încât mi-e dificil să izolez doar câteva momente. Dar cele care mi-au rămas întipărite în minte şi în sufet sunt câteva foarte bine delimitate. Unul dintre ele a avut loc atunci când s-a încercat montarea unui cateter venos pe viu. Am fost dusă pe picioare, seara târziu în blocul operator, în sala de operaţii, întinsă pe spate, anestezistul se lăuda că poate să monteze pe viu cateterul pentru că a făcut asta şi femeilor însărcinate şi durează doar câteva minuţele. A ajuns să dureze peste o oră pentru că acest medic nu a reuşit nicicum să îmi găsească vasul de sânge pe care îl căuta.
Citeşte şi: Doi ani de la Colectiv. Mărturia unui supravieţuitor: „Dacă nu m-ar durea…îmi visez prietenii, am coşmaruri”
Eu aveam câmpul steril pe faţă, nu vedeam mare lucru şi nici ea nu mă vedea la chip. S-a uitat la ac, a spus: voi cu asta aţi încercat să montaţi? I s-a răspuns că da. S-a uitat consternată la ac şi a spus: nu vedeţi că acul asta este bont? Puteaţi să rupeţi ceva! Mi-am dat seama că nu este bine de sub câmpul ala steril, dar nu nu am spus nimic. Mă simţeam neputincioasă şi mi-era şi foarte rău. Doamna doctor mi-a luat câmpul steril de pe faţă şi a întrebat dacă eu am fost trează în tot acest timp. S-a lasat aşa o linişte generală în sală. Mi s-a părut ireal că se poate întâmpla aşa ceva într-un spital dintr-o ţară civilizată, să te chinuie în felul asta. Fără niciun fel de milă faţă de suferinţele tale, fără un pat ca lumea în care să poţi să te odihneşti, fără un protocol care să îţi aline durerea, doar tu cu suferinţa ta şi cu gândul acela cumplit că mulţi alţii asemenea ţie, care îţi sunt prieteni nu o să scape cu viaţă. Nu pot să se trezească şi să spună: asta am păţit, uite mama, de asta am murit. Și cred că au nevoie de cineva care să vorbească pentru ei aşa încât să nu se mai întâmple aşa ceva niciodată în niciun spital din România”, povesteşte Alexandra Furnea.