El a spus că au existat ”discuţii aprinse” pe marginea proiectului de fuziune a PNL cu PDL, subliniind că, în urma dezbaterilor, s-a decis ca această fuziune să se realizeze prin absorbţia PDL şi cu păstrarea identităţii PNL – siglă, denumire şi trecut ale partidului.
„Nu renunţăm sub nicio formă la identitatea PNL (…) Partidul mai mare să îl absoarbă pe cel mai mic (…) PDL are nevoie urgentă să facă parte din PNL, dintr-un partid puternic, altfel, cu siguranţă, va fi destructurat de PSD şi de către partidul lui Băsescu. Oamenii din PDL văd în PNL singura salvare şi posibilitate a lor de a-şi salva onoarea de oameni politici, intrând într-un partid serios, fără a fi lăsaţi pradă PSD sau PMP. Fără lucrurile acestea, PDL ar risca o disoluţie şi noi le oferim această posibilitate de a intra în mod egal la masă, dar nu prin desfiinţarea PNL, prin desfiinţarea PDL şi crearea unui nou partid, numit tot PNL. Ei vin la noi, îi putem lua şi la bucată, pentru că foarte mulţi s-au exprimat că nu-şi doresc să facă, la nivel de judeţ Suceava, vreo alianţă cu cei care au votat tăierea pensiilor şi salariilor, cu cei care au dus în sărăcie o mare parte a populaţiei”, a spus Alexandru Băişanu.
Potrivit lui Băişanu, o altă propunere a liberalilor suceveni este ca după fuziunea prin absorbţie şi stabilirea conducerii centrale a formaţiunii politice să se menţină în organizaţiile judeţene şi locale, până după alegerile locale, conduceri bicefale PNL – PDL, fiind necesară o perioadă de tranziţie.
În opinia lui Alexandru Băişanu, ”primul extemporal” al noii formaţiuni va fi dat la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, când „lucrurile se vor lămuri”.
Totodată, el a spus că, pe 19 iunie, se va întâlni cu omologul său judeţean de la PDL, senatorul Gheorghe Flutur, pentru a discuta pe subiectul negocierilor privind fuziunea, dar şi formarea de noi majorităţi în judeţ.