„Am venit să depun plângere penală, un memoriu-plângere, pe numele tuturor instituţiilor care au acţionat în acest caz şi al persoanelor care nu şi-au făcut datoria. Am aflat astăzi, nici măcar cu bucurie, cu resemnare, că nemernicul care a condus Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi-a dat demisia, după ce i-am cerut-o zile întregi. Mă bucur că a făcut-o, pentru că Parchetul poate să facă acum o cercetare mult mai corectă, mult mai normală a modului în care au acţionat aceşti oameni. Cât timp era în funcţiune, era foarte greu ca această anchetă să fie una independentă. (…) Este vorba de STS, MAI, Ministerul Public, respectiv Parchetul Olt, Parchetul Craiova. Este vorba de judecătorul care a dat acel mandat în cauză şi toţi cei care au acţionat la nivel mai jos. Sunt toate instituţiile implicate în acest demers”, a spus Cumpănaşu, la sediul Parchetului General, citat de Agerpres.
El a precizat că s-a întâlnit cu procurorul general interimar Bogdan Licu, căruia i-a prezentat neconcordanţele şi ilegalităţile săvârşite de autorităţi în cazul nepoatei sale.
„Procurorul general m-a asigurat că va face tot ceea ce ţine de el pentru ca cei care au greşit să fie traşi la răspundere. Înţeleg că a dispus deja măsuri în acest sens, probabil le va comunica domnia sa. Memoriul conţine mult mai multe date. Sunt instituţii care pur şi simplu au fost la pământ, sunt instituţii care şi-au bătut joc de viaţa unor copii, nu este numai cazul Alexandrei. Nu mai avem dubii”, a declarat Cumpănaşu.
În plângerea penală depusă la Parchetul General, Cumpănaşu reclamă, printre altele: incoerenţa în acţiunea operativă a instituţiilor responsabile cu localizarea şi salvarea Alexandrei; informaţii din spaţiul public care prezintă inadvertenţe grave şi chiar suspiciuni privind încălcarea legii şi a procedurilor de prevenire şi salvare a vieţii fetei; aparenta nerespectare a protocolului în cazul apelării la 112; prezenţa în anchetă a judecătorului de serviciu, deşi acesta nu avea ce căuta în acest proces.
El a anunţat că îi va cere ministrului de Interne să se facă o analiză cu privire la câte reclamaţii de dispariţii şi răpiri au existat la nivelul fiecărui inspectorat judeţean de poliţie, pe ultimii 20 de ani, şi cum s-a acţionat în fiecare caz.
Unchiul Alexandrei i-a adus acuzaţii grave şefului demisionar al STS, Ionel-Sorinel Vasilca.
„Nu am niciun dubiu că acest individ şi-a dat demisia la presiunea publică, la presiunea populaţiei. Este o revoltă uriaşă pe care eu o simt. Nu are nicio mustrare acest individ. (…) Urma să fie audiat de Parlament şi sunt convins că parlamentarii ar fi urmat să îl întrebe cum este cu operatorul STS de la 112, care a avut faţă de nepoata mea o atitudine refractară şi necooperantă, neîncercând să afle locaţia în care se află nepoata mea. Ce să înţelegem din asta? Că a trimis-o la plimbare, că a jignit-o? O să aflu din înregistrări. Acest agent de poliţie ar trebui să plece cât de curând pentru că eu nu îl văd bine”, a spus Cumpănaşu.
El spune că are acceptul familiei Alexandrei pentru a depune această plângere.
„Am luat legătura şi este o chestiune agreată. Credeţi-mă, în afară de ura mea şi determinarea mea de a lupta cu acest sistem, oamenii au alte griji în acest moment. Îşi fac griji săracii cum să se ocupe de înmormântarea Alexandrei. (…) Este cea mai mare dramă care se poate întâmpla unui părinte”, a explicat Cumpănaşu.