Alexandru Grumaz, preşedintele Centrului de Analiză şi Studii de Securitate a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că ”în Ucraina se intră în faza unui război de gherilă, un război urban, ceea ce este foarte dificil de purtat. Analistul militar a menţionat că ”problema principală a ruşilor a fost logistica”. ”Nu poţi să deplasezi tancuri pe zeci de kilometri, fără să ai în spatele ei o logistică care să asigure combustibil şi muniţie”, a spus el.
”Eşecul Rusiei de a-şi îndeplini obiectivele este surprinzător, deoarece s-au folosit forţe impresionate, pe patru direcţiii, cu echipamente de ultimă generaţie, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la al Doilea Război Mondial”, a spus analistul militar, precizând că aceste lucru a dus la un răspuns năpraznic al ucrainenilor, al întregului popor.
”Este un lucru care demonstrează forţa oamenilor care se coalizează pentru a-şi apăra interesul naţional şi a-şi apăra teritoriul”, a menţionat acesta.
Preşedintele Centrului de Analiză şi Studii de Securitate a mai afirmat că, din punct de vedere militar, Rusia a făcut o pauză, pe 26 şi 27 februarie, pentru o regrupare a forţelor.
”Problema principală a ruşilor a fost logistica, pentru ei logistica nu a fost luată în considerare aşa cum trebuie. Nu poţi să deplasezi tancuri pe zeci de kilometri, fără să ai în spatele ei o logistică care să asigure combustibil şi muniţie”, a arătat analistul, arătând că ”aceasta a dat rezultatele negative pe care Rusia le are acum”.
Alexandru Grumaz a mai afirmat că ”în Ucraina se intră în faza unui război de gherilă, un război urban, ceea ce este foarte dificil de purtat, pentru că, mai ales în oraşe, poţi intra cu tancurile, dar nu te poţi mişca”.
”Ce se întâmplă acum, eu cred că va fi o luptă de lungă durată, pentru că se va duce în oraşe. Încercuirea oraşelor, nici măcar a Kievului, nu s-a reuşit în totalitate”, a spus analistul militar, el precizând că a mai rămas un drum spre vest pe care li s-a spus civililor că pot pleca din Kiev.
”Această forţa adusă de Rusia acolo a fost distrusă. Inclusiv marele avion Antonov, unul dintre cele mai mari avioanele de transport trupe, a fost distrus de militarii din brigada de reacţie rapidă a Ucrainei”, a mai declarat Alexandru Grumaz.
Yuval Noah Harari, istoric şi autorul cărţii „Sapiens, scurtă istorie a omenirii”, a explicat într-un editorial pentru The Guardian de ce Vladimir Putin a pierdut deja războiul contra Ucrainei.
„La mai puţin de o săptămână de la începutul războiului, e din ce în ce mai clar că Putin se îndreaptă spre o înfrângere istorică. Poate câştiga toate bătăliile, dar va pierde războiul.
Visul lui Putin de a reconstrui imperiul sovietic s-a bazat mereu pe minciuna că Ucraina nu este o ţară adevărată. O minciună! Ucraina este o ţară cu mai mult de 1000 de ani de istorie, iar Kievul a fost o mare metropolă încă din vremea în care Moscova nu era mai mult de un sat. Dar despotul rus a spus această minciună de atât de multe ori încât o crede.
Când îşi plănuia invazia, Putin avea toate faptele. Ştia că, din punct de vedere militar, Rusia o surclasează pe Ucraina. Ştia că NATO nu va trimite trupe pentru a ajuta Ucraina. Ştia că dependenţa europeană de gazul rusesc şi de combustibilul de acolo va face ţările să ezite în aplicarea unor sacţiuni dure.
Dar a omis un lucru important. Aşa cum americanii au învăţat în Irak, iar sovieticii în Afghanistan, este uşor să cucereşti o ţară, dar foarte greu să o menţii. Putin ştia că are puterea de a cuceri Ucraina. Dar oamenii ar fi acceptat cu uşurinţă un regim marionetă impus de Moscova? Putin a pariat că vor accepta. În 2014, populaţia din Crimeea aproape că nu s-a opus invadatorilor. De ce ar fi situaţia diferită în 2022? Cu fiecare zi care trece, însă, se vede că pariul lui Putin a eşuat. Poporul ucrainean se opune cu tot sufletul, câştigând admiraţia lumii întregi şi câştigând războiul.
În faţă sunt multe zile negre. Ruşii încă mai pot cuceri tot teritoriul Ucrainei. Dar pentru a câştiga războiul, ruşii trebuie să şi menţină Ucraina, şi pot face asta doar dacă poporul ucrainean îi lasă. Asta pare greu de crezut! Fiecare tanc rusesc distrus, fiecare soldat rus ucis creşte curajul ucrainenilor. Fiecare ucrainean ucis nu face decât să crească ura pentru ruşi. Ura este cea mai urâtă emoţie, dar pentru o naţiune atacată, devine o comoară ascunsă.
Prin continuarea vărsării de sânge, Putin se asigură că visul său nu va deveni realitate niciodată”, a scris Harari în The Guardian.