Fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, spune că a tot căutat să se vadă cu premierul Florin Cîțu, mai ales pe tema arzătoare a rectificării bugetare. Acesta susține că i-a trimis premierului mai multe analize pe tema rectificării, dar că acestea au rămas fără răspuns. Chiar și cu o zi înainte de demitere i-a trimis Nazare lui Cîțu o analiză preliminară, dar șeful de la Palatul Victoria era preocupat cu campania alegerilor din partid.
„Eu nu am știut nici de revocarea mea, darămite de Ghinea sau Oroș. Era vorba să discutăm pe o anumită evaluare prezentată în partid, dar nu a mai avut loc prezentarea în partid. Am transmis pe finalul lunii iulie o analiză preliminară către premier, pentru a-l informa. Am vrut să discutăm și să demarăm o strategie de abordare a rectificării. Nu am primit niciun răspuns. Am transmis chiar cu o zi înainte de demisie o analiză. Am avut o discuție cu el să facă treaba asta. Era necesar pentru colegii de partid această prezentare, față de oamenii din teritoriu, față de membrii partidului. Aceste acțiuni fac parte din pregătirea rectificării. Însă, premierul Cîțu a dat deja dispoziție. Ministerul de Finanțe nu a avut o întâlnire cu ordonatorii de credite. Am așteptat discuția cu premierul. Acea cifră de 12 miliarde, avansată de prim-ministru, conține și sume provenite din fonduri europene, de la Transporturi, de la Ministerul Economiei. Cred că jumătate din sumă e de la Transporturi și Economie. Trebuie discutat cu miniștrii de resort. Din respect față de români și autoritățile publice, acest exercițiu este necesar înainte de a face publice sumele rectificării. Am preconizat nivelul record de 5,5% din PIB la investiții. În privința rectificării, trebuie să fim prudenți când analizăm capitolul de cheltuieli. Acele 12 miliarde sunt potențiale cheltuieli. Fiecare ordonator va face o schemă a cheltuielilor, iar Ministerul de Finanțe va face raportările. Sunt cheltuieli mari în zona de sănătate de pe urma pandemiei. Trebuie achitată factura pentru vaccinuri, echipamente medicale, e nevoie de bani pentru acoperirea acestor cheltuieli.
Sunt covins că premierul va intra repede în Ministerul de Finanțe și va studia cifrele, va face consultări. Cred că premierul va comunica aceste lucruri cât de curând. Aș vrea ca în documentele pe care le predau să fie reflectate acțiunile noastre. Cum sunt litigii de genul Roșia Montană sau demersurile pe Banca Națională de Dezvoltare, auditul de la Trezorerie, controlul demarat la ANAF pe controlul deșeurilor. Este foarte important, pentru că ANAF trebuie să se concentreze mai bine pe acest domeniu. Sper cât mai curând ca toate aceste informații să fie precizate în raportul ministerului. Secretarul general al Ministerului preia practic atribuțiile mele.
Această analiză trebuie făcută în funcție de angajamentele noastre. Declarațiile premierului le citește și Europa și instituțiile financiare internaționale, deci e important să ne respectăm țintele de deficit și cheltuieli”, a spus Alexandru Nazare luni seară.
Procesul de 5,7 miliarde de dolari pentru aurul de la Rosia Montana. Cum se apara Romania in fata acuzatiilor companiei Gabriel Resources
Statul Roman se judeca cu societatea canadiana Gabriel Resources, de mai bine de 5 ani, pentru proiectul minier esuat de la Rosia Montana. Canadienii solicita Romaniei, la Tribunalul special al Bancii Mondiale de la Washington, suma de 5,75 de miliarde de dolari ca urmare a blocarii investitiei ce ar fi trebuit sa fie cea mai mare exploatare a aurului din Europa.
Proiectul a fost blocat in toamna anului 2013. Cauza a trecut prin mai multe etape, cu depuneri de documente si audieri. Primele dezbateri publice au avut loc in decembrie 2019, la sediul central al Bancii Mondiale din Washington. A doua runda de dezbateri este programata in perioada 28 septembrie – 4 octombrie 2020 si se va desfasura doar online, prin videoconferinta.
Statul Roman este reprezentat in litigiul cu Gabriel Resources de catre consortiul format din casa elvetiana de avocatura Lalive din Geneva si firma romaneasca Leaua si Asociatii. De cealalta parte, actionarul majoritar al RMGC se bazeaza pe americanii de la White&Case si pe avocatii romani de la Tuca, Zbarcea si Asociatii.