De asemene, Alexandru Nazare l-a întrebat pe Florin Cîţu de ce păstrează secrete datele privind achiziţia de vaccinuri dacă demersul a fost unul legal.
„Premierul Cîţu încearcă să inducă idea că România fost «obligată» să comande 4.3%, «cota parte», din totalul dozelor de vaccin comandate de Comisia Europeană şi că opţiunea alternativă ar fi fost să nu facem parte din acest mecanism (ex: Republica Moldova, Serbia).
Nu există o «cota parte» obligatorie. Alternativa evidentă ar fi fost să fim parte, dar să comandam responsabil, respectiv în funcţie de nevoile reale. Dar poate premierul a vrut să fie “ambiţios” să arate că epuizează plafonul de 4.3% încă din primul an?!”, a scris Alexandru Nazare, pe pagina sa de Facebook.
„Comisia Europeana ne-a pus la dispoziție un mecanism flexibil, în care fiecare stat membru are posibilitatea de a face comenzi, în condiţii bune. Mecanismul prevedea o perioadă de timp clară în care comanda putea fi acceptată sau nu.
Încă un amănunt, o comandă odată lansată este fermă şi trebuie plătită. Şi nu până în 2023, ci până în 2022. Cifra vehiculată de 120 de milioane de vaccinuri la un cost mediu de 15 EUR/doza înseamnă un cost pentru România 1.8 miliarde de euro.
În şedinţa de Guvern am solicitat sa decontăm din fonduri europene sumele aferente achiziţionării dozelor… fără succes, au rămas pe buget de stat. Şi între timp, premierul promite primarilor PNDL3 din surse iluzorii de finanțare. Poate, dacă nu comandăm în neştire doze de vaccin ar fi fost bani şi pentru comunităţile locale, dar şi pentru suplimentarea altor nevoi esenţiale în zona de educaţie, sănătate, infrastructură”, a mai precizat fostul ministru al Finanţelor.
“Comisia Europeană a negociat 4.4 miliarde de doze până în 2023, României îi revin 4.3%, cotă parte, referitor la populaţia care poate fi vaccinată. Punct. Nimic mai mult, nimic mai puţin, asta e ceea ce a luat România” – declaratia premierului la DIGI 24;
PS: Şi totusi, cum justifică premierul ca datele referitoare la numărul de doze şi costul lor rămân în continuare secretizate?”, a conchis Alexandru Nazare.
Pe 14 septembrie, premierul Florin Cîţu a declarat că România nu a cumpărat 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, acestea fiind doar comandate în baza unei strategii asumate la nivelul Uniuni Europene care permite, în funcţie de situaţie, şi revânzarea sau donarea lor.
„Nu le-am cumpărat. Sunt comandă. (…) Strategia de a cumpăra vaccin este o asumată la nivelul întregii Uniunii Europene. Toată lumea are aceeaşi strategie (…), toate ţările merg pe aceeaşi direcţie. Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calculul şi acest sistem de revânzare al vaccinului sau donaţii pentru alte ţări (…). Deci, este o strategie în care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede”, a afirmat Cîţu, la Palatul Victoria, întrebat de ce a fost nevoie ca România să cumpere 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID şi cât vor costa ele”, a precizat premierul Cîţu, potrivit Agerpres.
Între timp, DNA anchetează modul în care România a cumpărat dozele de vaccin anti-COVID. Procurorii anticorupţie au anunţat că a fost înregistrat un dosar penal privind modalitatea prin care România a achiziționat dozele de vaccinuri anti-Covid, de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent. Urmărirea penală se face pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in rem.