Alexandru Rafila are planuri pentru Sănătate dacă va fi ministru în guvernul PNL-PSD-UDMR. Rafila a declarat la Digi24 că acceptă din mai multe motive. Primul este faptul că a avut o atitudine „vocală” în legătură cu prestația de până acum a Ministerului Sănătății. Un alt motiv este abordarea echilibrată pe care o are în încercarea de a rezolva problemele apărute.
Alexandru Rafila, despre testarea copiilor în școli: Era foarte bine ca prima zi de şcoală să coincidă cu o testare a tuturor elevilor
În context, Alexandru Rafila a spus că printre prioritățile pe care le-ar avea în postura de ministru se numără reducerea numărului de îmbolnăviri de COVID și de decese. El spune că oamenii se prezintă prea târziu la medic și nu comunică faptul că s-au îmbolnăvit, din cauză că nu înțeleg gravitatea bolii. Rafila spune că oamenii trebuie să aibă acces încă de la medicul de familie la un pachet minim de investigații și de tratament, ceea ce ar reduce și presiunea pe spitale.
Rafila a identificat și o serie de deficiente, cum ar fi faptul că România a fost în stare de alertă și în vară, când a fost o perioadă de acalmie în evoluția epidemiei de coronavirus, dar și acum, când sunt 500 de decese pe zi. Un alt subiect este achiziția testelor pentru școli, care ar fi putu fi cumpărate mai ieftin în vară.
EXCLUSIV Soluţia lui Alexandru Rafila pentru a stopa valul uriaş de morţi de COVID: „Oamenii stau acasă până când boala se agravează”
„De ce nu am discutat despre certificatul verde din vară, odată cu restul UE?”, a întrebat retoric Rafila, care a subliniat lentoarea cu care Executivul a administrat unele probleme legate de evoluția și limitarea pandemiei.
O altă deficienţă semnalată de Alexandru Rafila a fost legată de licitaţia privind testele noninvazive pentru elevi. “Noi avem starea asta de alertă de 1 an și jumătate. Vi s-a părut diferită situația din vară față de acum? Credeți că este întâmplător că s-a decis achiziția de urgență a testelor pentru elevi acum? Noi am cumpărat în procedură de urgență foarte multe teste pentru că acum e stare de alertă. Dar și în vară era stare de alertă. De ce nu s-au cumpărat în vară testele, cu un preț mai mic, cu o procedură internațională, ci acum prin procedură de atribuire directă cu un preț mai mare decât în farmacie?”, a declarat la Digi24 expertul OMS Alexandru Rafila.