Efectele participării în număr mare la festivalul Untold de la Cluj se văd în trendul ascendent al infectărilor pe care îl observăm în perioada de faţă, a spus Alexandru Rafila, medic şi deputat PSD.
„Clujul este pe locul doi. (n.r. – la efectele valului 4 în numărul de cazuri). Acum nu ştiu, poate că domnul primar îşi ia rucsacul, aşa cum mi-a recomandat mie, şi merge să testeze prin diverse locuri publice, lumea. Se vede, dacă vă uitaţi la nivelul judeţului Cluj, că nu numai Cluj-Napoca e afectat şi multe alte localităţi sunt foarte afectate.
Şi încă un lucru: foarte multe persoane din alte oraşe, din Bucureşti, Timişoara, unde sunt incidenţe mari, au fost la acest festival (n.r. – discuţia era despre Untold), iar acum ne găsim în perioada în care rezultatele acestor concentrări mari de persoane au generat o creştere a transmiterii”, a spus profesorul Alexandru Rafila miercuri seara, în direct la România TV.
Alexandru Rafila a mai spus, zilele trecute, că România nu a învăţat nimic din valurile precedente, motiv pentru care valul 4 se manifestă atât de dur.
„În ceea ce priveşte valul 4, el dovedeşte că nu am învăţat nimic din valurile precedente. Modul în care evoluează în România este foarte îngrijorător. Numărul de cazuri tot mai mare şi faptul că sistemul de sănătate s-a sufocat din nou reflectă acest lucru. Am putea să facem în oglindă cu ceea ce s-a întâmplat în Italia, Germania. Acolo au fost mulţi pacienţi în valurile precedente, dar acum nu se mai întâmplă asta. Şi ar trebui să vedem de ce se întâmplă acest lucru. Aceste diferenţe există din 2 motive.
Unul este legat de modul în care a fost gestionată campania de vaccinare, care a dus la vaccinarea a aproape 75% din populaţiile acestor ţări, iar îmbolnăvirile nu mai prezintă o problemă şi activităţile sociale şi economice se desfăşoară în condiţii de normalitate. La noi nu se întâmplă asta, avem o acoperire vaccinală mică şi marea majoritate a cazurilor care ajung în spital sau la ATI sunt cazurile persoanelor nevaccinate.
Cel de-al doilea element este că am avut o relaxare totală până pe 10 septembrie, inclusiv în ultimele zile ale săptămânii trecute, când s-au desfăşurat congresele unor partide politice ce nu au ţinut cont de reglementări.
Lipsa măsurilor de sănătate publică timp de câteva luni şi încercarea de a le relua brusc după 10 septembrie nu au fost măsuri potrivite. Timing-ul (n.r. sincronizarea) nu a fost potrivit, noi am intervenit abia când lucrurile erau extrem de greu de controlat. Experienţele noastre şi ale altor state nu s-au tradus în politici de sănătate publică”, a declarat dr. Rafila.