„Astăzi mai vedeam niște imagini, apropo de transportul în comun. Ne refeream la autobuze. În stații s-au desenat pozițiile pasagerilor, autobuzele care vor avea numai loc pe scaun și 10 locuri în picioare. Dar imaginile nu erau de la transportul urban. Erau niște imagini de la transportul interurban bănuiesc. Erau niște microbuze care erau pline la maximum.
Știți la ce m-am gândit când am văzut microbuzele astea cu oameni care erau extrem de mulți și înghesuiți? M-am gândit la terase.
Unde este riscul mai mare? În acest mijloc de transport unde zeci de persoane circulă de la București la Iași timp de 6 ore sau de 7 ore sau la o terasă în aer liber, unde se poate organiza activitatea în așa fel încât să eviți astfel de interacțiuni.
Astea sunt foarte multe probleme care vor avea consecințe în planul sănătății. Sper să nu ne întoarcem la o situație complicată. Trebuie noi să ne comportăm în așa fel încât să evităm complicațiile”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, la Digi24.
Preşedintele Societății Române de Microbiologie susţine că transportatorii ar “trebui instruiți”.
„Oamenii care se suie într-un mijloc de transport să spună: «Nu, este aglomerat. Nu mă sui în acest mijloc de transport să călătoresc 6 ore sau 7 ore într-un spațiu închis».
Lucrurile astea la final o să ducă la o creștere a costurilor și a prețurilor. Este în mod evident. Dacă transporți 10 persoane în loc de 20 de persoane pe același drum automat se dublează costurile unei călătorii”, a mai spus prof. dr. Rafila.