Alexandru Rafila a afirmat că „trendul ascendent al acestei infecţii continuă, chiar dacă azi a fost o mică scădere aşteptată pentru că ieri am avut numărul maxim de cazuri după patru zile libere, când în mod evident, testarea a fost mai limitată”.
„Aceste valori, în jurul a 30.000 de cazuri pe zi, vor fi înregistrate până sâmbătă, după care va urma o nouă scădere, undeva în jurul cifrei de 15-18.000 de cazuri estimăm noi pentru week-end.
Săptămâna viitoare va exista o nouă creştere spectaculoasă. Cifrele cu 4 în faţă nu sunt excluse pentru această perioadă.
Când o să am informaţii legate de continuare reducerii vitezei de creştere. Creşterea continuă. Ne interesează şi viteza de creştere. Am avut opt sau nouă zile a scădere a creşterii, acum e oarecum stabilizată.
Capacitatea de testare a crescut. Încă nu a crescut datorită intrării în dispozitiv a medicilor de familie. Medicii de familie, de exemplu, ieri au testat doar 7% din probele efectuate. Din cele 108.000 de teste, medicii de familie au făcut vreo 7.000 – 8.000. Au testat destul de puţin. Sper ca acest lucru să se schimbe în perioada următoare”, a declarat ministrul Sănătăţii.
„Această evoluţie ne aşteptăm să mai dureze cel puţin două săptămâni până cel puţin pe data de 10 februarie.
Un trend descendent o să schimbe datele problemei şi din punct de vedere al percepţiei publice şi al sistemului de sănătate care în anumite judeţe să semne nu de epuizare, ci de blocare.
Judeţul Cluj are cea mai mare rată de spitalizare din ţară – 68% dintre paturi sunt ocupate. Dacă se ajunge la 75% săptămâna viitoare, atunci o să luăm prima decizie de suspendare a activităţii de învăţământ într-unul dintre judeţele ţării”, a mai spus medicul Alexandru Rafila.
„La Terapie Intensivă ne găsim undeva sub 40% rată de ocupare a paturilor ATI, dar sunt judeţe care prin caracteristicile locale au un număr mai mic de paturi de Terapie Intensivă şi acolo avem probleme. E posibil ca de săptămâna viitoare să începe transferuri între judeţe, lucru care s-a mai întâmplat, fără ca să fim dincolo de jumătatea capacităţii de acordare a asistenţei medicale”; a mai spus Rafila.
La rândul său, Raed Arafat anunță cel mai sumbru scenariu. Numărul de cazuri la terapie intensivă va depăși, săptămână viitoare, 1000. Astfel, pacienții vor trebui relocați în spitalele cu locuri libere. În același timp, specialiştii estimează o creştere a numărului deceselor.