Alexandru Rafila a anunţat că se fac secvenţieri de la pacienţii aflaţi în secţiile ATI, plecând de la presupunerea că aceştia sunt infectaţi cu varianta Delta, nu Omicron.
Alexandru Rafila a declarat la TVR 1, marţi seară, că specialiştii presupun că în România, cazurile grave de COVID-19, cele aflate la Terapie Intensivă, sunt cazuri de infectare cu tulpina Delta care încă e prezentă la noi în ţară, dar că s-a început un studiu deja în aceste secţii ale spitalelor, cu bolnavi în stare gravă.
Alexandru Rafila, după recordul de peste 40.000 de infectări COVID-19. „Nu ascundem gunoiul sub preş. Să înlăturăm această politică păguboasă de control al pandemiei. Important este să ştim realitatea”
”Săptămâna aceasta am început un studiu în toate secţiile sau în majoritatea secţiilor de Terapie Intensivă. Vom preleva probe de la aceşti pacienţi, le vom secvenţia şi vom ştii cu exactitate care este proporţia de cazuri Omicron şi care este proporţia de cazuri Delta în rândul pacienţilor cu forme grave şi lucrul ăsta o să ne confirme dacă supoziţia noastră este cea corectă”, a declarat Alexandru Rafila.
Întrebat despre noua tulpină, BA2, Rafila a explicat că în România s-au făcut primele 13 secvenţieri pentru depistarea acesteia. ”Sunt apărute 13 cazuri. E o tulpină, care în unele ţări se răspândeşte în paralel cu Omicron clasica, să spunem aşa, vedeţi că virusul evoluează permanent, singura diferenţă care nu este încă confirmată, dar este posibilă, este legată de transmisibilitate care se pare că şi mai mare decât la omicron. Noi nu avem decât 13 cazuri secvenţiate până în momentul de faţă cu această nouă tulpină”, a declarat Rafila.
Ministrul Sănătăţii nu a exclus ca noua tulpină să se extindă şi în România. ”Este posibil să se extindă şi în România, dar atât timp cât nu produce o boală mai gravă, nu cred că vor fi probleme legate de această tulpină, din punct de vedere al sănătăţii publice”, a mai declarat Rafila.
Un număr de 1.146 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 au fost confirmate în România până în 30 ianuarie, iar dintre acestea 248 au fost înregistrate în săptămâna 24-30 ianuarie, arată raportul publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Totodată, la 13 persoane a fost detectată sub-varianta BA.2 a Omicron, considerată şi mai contagioasă.
Subvarianta omicron BA.2, cea mai infecţioasă mutaţie a Covid
Subvarianta omicron BA.2 este o dată şi jumătate mai contagioasă decât varianta originală BA.1, este varianta dominantă în Danemarca şi este mai susceptibilă să infecteze persoane nevaccinate, arată un studiu danez, relatează AFP. Acest studiu mai arată că persoanele vaccinate, şi mai ales cele care au fost vaccinate cu ”booster”, sunt mult mai puţin susceptibile să fie infectate, notează ea. În pofida unui număr-record de cazuri, în contextul în care s-a înregistrat o creştere cu 43% a infecţiilor în şapte zile, această ţară scandinavă, cu 5,8 milioane de locuitori, ridică marţi toate restricţile împotriva covid-19.
Autorităţile îşi susţin această decizie evocând un nivel important de vaccinare şi faptul că boala cauzată de varianta omicron este mai puţin gravă.
Acest studiu a fost realizat de către cercetători de la SSI în colaborare cu universităţi daneze, în perioada 20 decembrie-18 ianuarie, asupra a aproximativ 18.000 de persoane.