Alexandru Rafila, reprezentatul României la OMS, a declarat că persoanele care au avut COVID, dar care nu s-au vaccinat, se pot infecta cu tulpina indiană deoarece imunitatea dată de boală variază între trei şi şase luni.
„Sunt două elemente aici. O dată imunitatea după boală variază între trei şi şase luni, aţi văzut că şi anumite facilităţi care pot fi făcute pentru persoana care a trecut prin boală nu depăşesc 180 de zil,e chiar şi noul certificat verde european nu este dincolo de 180 de zile. Eu personal vă spun că am trecut prin infecţie în luna decembrie, mi-am şi dozat anticorpii, am văzut că încep să scadă. La trei luni după infecţie m-am vaccinat, nu am aşteptat foarte mult să văd până unde scad şi m-am vaccinat, acum am un titru bun de anticorpi şi am citit chiar de curând articole care demonstrează că o persoană care şi-a făcut două doze de vaccin după infecţie s-ar putea să aibă o imunitate durabilă toată viaţa. (…) Dacă ar fi nevoie să ne vaccinăm cu a treia doză sau nu, adică pentru cei care deja au trecut prin boală, e mai puţin probabil să fie necesar”, a transmis Rafila, la Prima TV.
„Deja se discută inclusiv de posibilitatea combinării diferitelor tipuri de vaccinuri, adică vaccinul bazat pe tehnologia ARN şi vaccinul care conţine vector viral, care are şi el în vaccin care utilizează ingineria genetică, ca să înţelegem, nu e un vaccin clasic. Auzeam, AstraZeneca sau Johnson, vaccinuri clasice. Nu sunt clasice, nu mai e niciun vaccin de acest tip care să se administreze, deci nu are cum să fie clasic, dar are un alt principiu. Dacă la vaccinurile Pfizer şi Moderna se inoculează o cantitate de ARN mesager specifică pentru proteina Spike, la celălalt se inoculează un virus care conţine informaţia pentru sinteza proteinei Spike”, a explicat oficialul OMS.
Mutaţia Epsilon şi varianta Lambda, mai periculoase ca tulpina Delta. Franţa anunţă valul 4 al pandemiei
Mai mult, Alexandru Rafila a mai spus că pare că eficacitatea vaccinurilor pe bază de vectori virali este mai mică.
„Se pare că eficacitatea a fost ceva mai mică la vaccinurile care utilizează vectori virali, Astra şi Johnson şi vaccinurile chinezeşti şi vaccinul din Rusia, toate se bazează pe acelaşi timp de tehnologie sau majoritatea. Se discută inclusiv de posibilitatea asocierii a două vaccinuri diferite şi lucrul ăsta se pare că ar putea să dea imunitate pe termen mai lung, inclusiv pentru variantele astea emergente”, a conchis Alexandru Rafila.
EMA: Toate vaccinurile anticovid aprobate în UE par eficiente împotriva variantei indiene (delta) a SARS-CoV-2
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că vaccinarea cu două doze de vaccin anticovid pare să protejeze împotriva variantei indiene (delta) a SARS-CoV-2, relatează AFP.
”Date care apar de la probe concrete arată că două doze de vaccin protejează împotriva variantei delta”, a anunţat însărcinatul EMA cu Strageia Vaccinării, Marco Cavaleri.
”Suntem conştienţi de îngrijorările cauzate de răspândirea rapidă a varinatei delta”, a dat el asigurări. ”La ora actuală, se pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană (UE) protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv împotriva variantei delta”, a subliniat el. Varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2 se află la originea unei creşteri, de câteva zile, a numărului cazurilor de covid-19 în Europa.
Adrian Marinescu: „Pandemia nu s-a terminat. În toamnă ar putea fi un număr mare de infectări”
O variantă mai contagioasă, varianta indiană îngrijorează autorităţile din mai multe ţări, inclusiv din Germania şi Franţa.
Ministerul francez al Solidarităţii şi Sănătătţii insistă puternic asupra importanţei unei continuări a campaniei de vaccinare şi unei accelerări a acesteia, în vederea contracarării acestei variante.
Cu cât numărul persoanelor vaccinate este mai mare, cu atât scade certitudinea unui al patrulea val covid-19 în toamnă.