Alexandru Rafila atrage atenţia că România se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze respiratorii din ultimii ani. Se pare că totul se întâmplă pentru că oamenii au renunţat la protecţia în colectivitate.
La spitalele Grigore Alexandrescu, Marie Curie, Victor Gomoiu ori la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului se prezintă zilnic sute de copii cu infecţii respiratorii, iar locurile disponibile pentru internare se ocupă imediat după ce se eliberează.
Actualul sezon este „mai intens” în ceea ce priveşte virozele şi, probabil, se va termina mai repede decât în alţi ani, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
„Este un sezon mai intens în ceea ce priveşte virozele. Probabil că se va termina mai repede decât anii trecuţi. Ştiţi că a început şcoala puţin mai repede. Avem o situaţie în fiecare an legată de viroze. Anul trecut au fost mai puţine. Era stare de restricţie, mască şi aşa mai departe. Ne aşteptam”, a afirmat ministrul.
El a îndemnat populaţia să se vaccineze antigripal. „Eu încurajez lumea să se vaccineze cât mai rapid antigripal, pentru ca să reducem măcar impactul virusurilor gripale în ceea ce priveşte sezonul rece”, a spus Alexandru Rafila.
Într-o postare pe pagina sa de socializare, şi dr.Mihai Craiu spune că acesta unul dintre cele mai mari valuri de îmbolnăviri din UE, din ultimii 10 ani. În Franța deja a afost activat planul pentru Situații de Urgență din cauza numărului masiv de viroze respiratorii. În SUA, sezonul îmbolnăvirilor a început mai devreme și face ravagii.
Medicul Adrian Marinescu, stafuri pentru a sta departe de răceală: „Sunt lucruri extrem uşor de făcut”
După doi ani de pandemie, Inspectoratul Școlar al Municipiului București nu mai ține evidența elevilor și preșcolarilor care lipsesc din unitățile de învățământ din cauza virozelor respiratorii. Părinții spun însă că în această perioadă este o adevarată problemă mai ales în cazul creșelor și grădinițelor.
Viruşii ajung să circule dintr-o familie în alta şi să sufere mutaţii. De la finalul lunii octombrie, Capitala se confruntă cu câteva viroze neobişnuite. Oamenii se plâng că le resimt mult mai sever şi durează chiar şi până la trei săptămâni.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în ultima săptămâna au fost înregistrate peste 300 de cazuri de gripă, faţă de 74 câte au fost raportate în aceeaşi perioadă a anului trecut.