Medicul Alexandru Rafila a afirmat că vrea ca autorităţile să aleagă „cele mai potrivite investiţii pentru cetăţenii din România în realizarea unei infrastructuri spitaliceşti de bună calitate”.
„Vreau să lămurim metodologia de includere a spitalelor pentru investiţiile din PNRR. Să corespundă condiţiile impuse din PNRR. Nu putem să modificăm aceste condiţii, aşa cum au fost hotărâte de Guvernul precedent. E o situaţie pe care trebuie să o gestionăm cu responsabilitate.
N-am reuşit să aflăm care au fost criteriile. Am avut surpriza să găsim pe această listă un spital desfiinţat în 2020 şi o unitate de ambulatoriu.
Trebuie să facem cel puţin 25 de obiective din lista de 49. Cel puţin 1.500 de paturi trebuie să fie într-o clădire cu consum energetic zero. Cel puţin 1.300 în clădiri NZEB plus, cu un consum cu 20% mai mic… Într-un fel să producă energie mai mult decât consumă. Nişte clădiri verzi, cu energie curată, care consumă foarte puţină energie
Trebuie să avem 5.500 de paturi în clădiri noi din acest proiect. Aceste 5.500 de paturi trebuie să fie conectate la un sistem informatic IT nou
Avem un buget de 1,7 miliarde de euro. 1,089 miliarde de euro pentru infrastructură spitalicească nouă; 635 de milioane pentru aparatură medicală.
Sunt principalele condiţionalităţi pe care trebuie să le îndeplinim”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.
„Nu am găsit niciun fel de criteriu. Am găsit o anumită disproporţionalitate. 22 de judeţe nu au niciun obiectiv.
3 judeţe au câte patru obiective propuse, cu excepţia Bucureştiului care are o situaţie particulară. E vorba despre Cluj, Bucureşti, Constanţa. Braşov, Arad şi Alba cu câte trei obiective propuse.
Sudul şi estul ţării sunt cu foarte puţine obiective. Reducerea decalajelor este foarte importantă. Vreo 14 dintre ele nu aveau niciun fel de studiu. Aveau doar un nume”, a explicat Alexandru Rafila.
Prezentare Metodologie Investii 25 FINAL„Solicită un buget de 4.688 de milioane de euro. După aplicarea confinanţării, partea care trebuie să o pună cel care aplică la proiect, rămâne o sumă de finanţat din PNRR
Trebuie să ne încadrăm în cele 25 de obiective. Înseamnă 10.693 de paturi. Bugetul mediu pentru un pat este de 327.000 de euro.
Bugetul minim solicitat în investiţie este de 3,8 milioane şi cea mai mare de 38 milioane de euro.
Suma totală este de 1,7 miliarde euro. Dacă împărţim la 25, e o sumă de 68 de milioane de euro pentru un obiectiv.
Nu putem să introducem spitale care nu există sau ambulatorii de specialitate.
Avem criterii de includere în etapa de prioritizare. Să putem să măsurăm conform unui punctaj care este poziţia într-un anumit clasament a investiţiei respective.
Dacă investiţia este de interes naţional, primeşte mai multe puncte. Cele de interes local, mai puţine”, a menţionat ministrul Sănătăţii.